Legumicultorii s-au luat la tranta cu hypermarketurile

Legumicultorii din jurul municipiului aduc la piata numai produse naturale, la preturi mai mici decat in magazineGradinarii s-au adaptat cererii si ofera doar salta, rosii, ceapa si usturoi verde 100% naturale. Singurul ingrasamant folosit de ei este gunoiul de grajd. Asa vor sa taie elanul hypermarketurilor.legumicultorii

Produsele lor sunt naturale si de doua, trei ori mai ieftine.

In Varsatura, Chiscani, Cazasu si Vadeni, agricultorii au inteles ca produsele naturale reprezinta cheia succesului. O salata, in functie de marime, costa intre unu si doi lei.

„Am semanat aceste salate in luna noiembrie. Sunt crescute in solarul de un hectar pe care l-am facut in localitatea Chiscani, unde locuim. Singurul ingrasamant pe care il folosim de patru ani este mranita (gunoi de grajd) iar irigarea se face prin picurare. Toate legumele sunt suta la suta naturale”, ne-a declarat Mariana Ivan, producatoare ce-si desface marfa proaspata in Piata Concordia.

„Anul acesta, gerul din ianuarie ne-a facut mare paguba. Circa 30% din productia plantata a fost compromisa. Ridichile, mai sensibile la ger decat salata si ceapa, au fost distruse in totalitate. Am replantat cultura a doua, ridichi de luna si la sfarsitul lunii martie vom iesi si cu ele pe piata”, ne-a spus Mariana Ivan.

Lupta acerba

Cornelia Albu detine in satul Varsatura un solar de 4.000 mp. Deocamdata a venit pe piata cu salata si ceapa verde, urmand ca in curand sa aduca usturoi verde si ridichi.
„Am avut zapada mare de 2,5 metri intre solarii si a tinut rece. Chiar daca 20% din productie a fost compromisa tot este destula pentru toata lumea. Dupa ce terminam salata, plantam rosiile care sunt deja in rasaduri si in luna iunie vom iesi cu recolta de anul acesta pe piata”, ne-a declarat ea.

„Nu ati vazut in ce fel arata salata la Hipermarket? Este curata pentru ca de fapt nu creste pe pamant ci pe apa unde se pun ingrasaminte artificiale. Are frunza subtire si nu are pic de gust. Nici culoarea nu este naturala”, ne-a povestit Mariana Ivan.

Produse mai mici , dar sanatoase

Agricultorii recunosc ca produsele sunt mai mici, dar frunzele au substanta, au un gust anume, specific, sunt mult mai bune. „Acelasi lucru este valabil pentru toate legumele. Rosiile crescute la noi au gust, au miros. Cele din import, crescute pe plastic cu ingrasaminte, sunt fade”, a adaugat Mariana Ivan.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *