Leii africani, in pericol

0
691

Populatiile de lei si de leoparzi din Tanzania vor scadea considerabil, daca nu se vor lua masuri pentru a frana vanatoarea felinelor de catre amatorii de trofee.

Avertismentul, lansat de specialistii in conservarea speciilor din Africa si din Statele Unite, vine in contextul in care Tanzania are cea mai mare populatie de lei africani, specia Panthera leo, si habitate extinse ale leoparzilor din specia Panthera pardus, releva BBC.

Restrictii pentru vanatori
Potrivit datelor, autoritatile din Tanzania permit vanarea sportiva a 500 de lei si 400 de leoparzi anual, pe o suprafata de 300.000 de kilometri patrati. Numai ca, un studiu recent facut de profesorul Craig Packer de la Universitatea din Minnesota, dar si de colegi de breasla din Marea Britanie si Tanzania, arata ca vanatoarea de dragul trofeelor este mult peste limita normala. Asta pentru ca, in perioada 1996-2008, populatia de lei a scazut cu 50% in zonele in care este permisa vanatoarea. In regiunile in care acest sport este interzis, numarul leilor a ramas constant.

O alta problema este data de faptul ca amatorii de trofee se orienteaza spre felinele tinere. Specialistii atrag atentia ca ar trebui luate masuri astfel incat cota permisa in cazul leilor sa scada de circa trei ori, iar in cazul leoparzilor sa fie redusa cu o treime. De asemenea, atrag atentia biologii si ecologii, daca exemplarele vanate vor avea mai putin de sase ani, exista toate sansele ca, in curand, leii africani si leoparzii sa devina doar o amintire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.