Regulile UE privind cultivarea organismelor modificate genetic sunt printre cele mai stricte. Culturile OMG sunt aprobate numai dupa o evaluare in detaliu a riscurilor. Cu toate acestea, ca urmare a cererii unor state membre de a avea mai multe posibilitati pentru restrictionarea culturilor OMG pe propriile teritorii, Comisia Europeana a propus modificari la regulile UE. La 3 septembrie, deputatii europeni de la comisia pentru Mediu vor discuta pozitia Consiliului, informeaza site-ul Parlamentului European.
Culturile OMG sunt permise in UE, dar numai dupa ce au fost autorizate la nivel UE, in urma unei evaluari stricte a riscurilor. Evaluarea este realizata de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara. Dupa autorizare, tarile UE pot interzice individual cultivarea unui produs OMG pe teritoriul lor, dar sunt nevoite sa justifice aceasta decizie, aratand ca planta poate dauna oamenilor si mediului.
In momentul de fata numai o cultura OMG este permisa in UE: porumbul MON 810 de la Monsanto – rezistent la insecte. Unele tari, precum Austria, Bulgaria, Grecia, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg si Polonia, au adoptat o clauza de salvgardare pentru a interzice aceasta cultura pe teritoriile lor.
Unele state membre au cerut mai multa libertate si flexibilitate in a restrictiona si interzice cultivarea OMG-urilor pe teritoriile lor. Comisia a propus modificari la regulile actuale. Acestea sunt in momentul de fata dezbatute la Consiliu si Parlament.
In 2011, deputatii europeni au adoptat o opinie pozitiva in prima lectura cu modificari. Dupa mai multi ani, la 12 iunie 2014, Consiliul a ajuns la un acord politic ce va permite co-legislatorilor sa continue discutiile in a doua lectura, pentru a se ajunge la un text comun. Se estimeaza ca propunerea va fi adoptata in 2015. (I.D)