Guvernul propune constructia a doua noi reactoare nucleare in colaborare cu o companie chineza. E poate momentul sa fie initiata o dezbatere pe tema energiei nucleare si a alternativelor ecologice.
Anuntul premierului Victor Ponta privind constructia a doua noi reactoare cu finantare chineza a parut sa lase lumea indiferenta, cu o singura exceptie. Deputatul Remus Cernea a cerut marti ca programul sa fie respins integral si inlocuit cu alte proiecte bazate pe surse regenerabile si, in plus, sa fie inchise treptat si cele doua reactoare aflate in exploatare.
Pozitia ecologistilor e bine cunoscuta, dar, in lumea larga, subiectul a depasit de multa vreme cercurile ”verzilor”. Mai ales dupa catastrofa de la Fukushima, ingrijorarea fireasca s-a extins catre politica mainstream a socialistilor sau conservatorilor. In Germania, cel putin, unda de soc a tragediei japoneze a obligat guvernul federal sa decida inchiderea a 7 centrale dintre cele mai vechi si sa anunte inchiderea tuturor celorlalte pana in 2022. Este cea mai indrazneata masura politica luata in acest domeniu.
Nu toata lumea a avut insa aceeasi reactie. Franta nici nu si-a pus problema, guvernul ordonand cel mult niste inspectii suplimentare. Dar Franta e captiva fata de energia nucleara, care reprezinta peste 75% din productia totala. Abia restul de 25% provine din carbune si centrale eoliene. Franta nu si-a propus sa renunte la energia nucleara, dar este obligata, in schimb, sa ia in calcul inlocuirea centralelor invechite, care costa iarasi foarte mult.
In Marea Britanie, sectorul nuclear nu ocupa o pozitie la fel de mare ca in Franta, dar ramane o sursa majora, la care se pare ca nu se va renunta in viitorul previzibil. Dupa accidentul de la Fukushima, opinia publica a devenit mai sceptica, dar treptat ingrijorarea s-a atenuat si guvernul britanic a adoptat, dimpotriva, un plan de construire a noi centrale nucleare, menite sa le inlocuiaca pe cele care au atins termenul de garantie. De fapt, asistam la o relansare a energiei nucleare si nu la o abandonare a ei. La fel se intampla si in Italia, care renuntase de tot la energia nucleara si care a luat decizia ca pana in 2030 sa construiasca patru centrale de mare putere, menite sa acopere 25% din consumul national.
Vedem asadar ca exista o mare divergenta in tendintele europene. Germanii privesc departe in viitor si abandoneaza sursele nucleare, in timp ce altii pregatesc solutii pe termen mai scurt. Totusi pentru germani proiectul pune serioase probleme, caci pare sa coste mult mai mult decat crezusera initial. Daca la inceput se vorbise de 1 miliard de euro pe an, ulterior costurile au crescut la 3 miliarde, iar compania Siemens a pus gaz pe foc, anuntand ca potrivit estimarilor sale care includ toate costurile de la cele privind constructia de generatoare pe baza noilor tehnologii, dezvoltarea noilor retelelor de distributie si pana la costurile de inchidere a celor vechi si de ecologizare a siturilor s-ar ajunge, de fapt, la 1700 de miliarde de euro pana in 2030. In fine, dupa inchiderea primelor centrale nucelare a fost nevoie sa creasca mult productia pe baza de carbune si emisiile toxice.
In acest context comparativ suntem departe de a putea spune fara ezitari ca intentia guvernului Ponta este buna sau rea. Daca Franta are 58 de reactoare, Germania 17, Marea Britanie 16, Finlanda 4, Romania are abia 2 si intentioneaza sa ajunga la 4.
In Romania opozitia ecologista institutionalizata este inexistenta de fapt si ea s-a manifestat spontan abia odata cu Rosia Montana si cu proiectul exploatarii gazului de sist. Dezbaterea pe tema energiei nucleare nu a avut loc niciodata si abia de aici inainte ar putea fi initiata. Asta nu inseamna ca toata lumea e de acord cu guvernul, dar motivele sunt strict politice. Presedintele Traian Basescu dezaproba relatia cu China, dar niciodata nu s-a exprimat in defavoarea energiei nucleare si nici nu a propus de fapt o alternativa la o eventuala investitie chinezeasca. Chiar si relatia cu China pare tratata adesea in culori superstitioase, cu aluzii indoielnice si fara argumente serioase.
Iata prin urmare un subiect pentru campania electorala: cu China sau fara China? Dar, mai ales: energie nucleara sau energie verde din surse regenerabile?