Initiativa civica europeana pentru limitarea interferentei politicului in presa

Petitie europeana pentru libertatea presei
Petitie europeana pentru libertatea presei

Ioana Avadani, director executiv la Centrul de Jurnalism Independent, si Cristina Lupa au fost prezente azi la Tirgu-Mures petntru promovarea unei initiative cetatenesti lansata la nivelul Uniunii Europene, initiativa ce isi propune determinarea autoritatilor europene de a adopta masuri legislative menite a limita interferenta politicului in presa.

Astfel, cetaenii europeni pot, incepand cu 7 februarie 2013, sa ceara institutiilor europene sa adopte masuri legislative care sa limiteze amestecul actorilor politici si economici in mass media, semnand petitia initiata de Initiativa Europeana pentru Pluralism in Mass-Media (EIPM). EIPM este o coalitie pan-europeana care reuneste, alaturi de cetateni, o suta de organizatii, companii de presa, jurnalisti independenti si organisme profesionale. Deschiderea colectarii online de semnaturi marcheaza lansarea primei Initiative Cetatenesti Europene care are ca obiect mass-media.

Initiativa Cetateneasca Europeana este un nou instrument  de participare democratica care permite cetatenilor sa prezinte direct Comisiei Europene o propunere legislativa, daca aduna cel putin  un milion de semnaturi – online sau off line, din cel putin sapte tari membre UE. In felul acesta, cetatenii pot schimba legislatia europeana. “Situatia libertatii si pluralismului mass-media se deterioreaza peste tot in Uniunea Europeana.  In unele tari, cum ar fi Ungaria, de exemplu, se inregistreaza ingerinte grave ale puterii politice, menite sa controleze presa. Alte tari, precum Marea Britanie, sufera de o concentrare excesiva a proprietatii de media, ceea ce conduce la influente nedorite din partea anumitor grupuri economice – cazul notabil al imperiului mediatic al lui Murdoch – asupra procesului politic. In altele, ca in cazul Italiei, Bulgariei si Romaniei, se inregistreaza o suprapunere periculoasa a intereselor politice, economice si de media in mainile acelorasi persoane”, a aratat Avadani. Pana in prezent petitia a fost semnata de aproape 3.400 de cetateni europeni, din care 742 din Romania. Ioana Avadani a explicat ca “este greu sa vinzi o tema tehnica unui public suprasaturat” dar ca initiatorii au pornit de la ideea ca “nu se poate sa nu existe un milion de oameni carora sa nu le pese de libertatea presei.” Petitia poate fi semnata on-line la adresa http://www.mediainitiative.eu/.
EIPM propune Comisiei Europene adoptarea unei Directive care sa protejeze pluralismul in mass-media la nivel european, prin urmatoarele masuri:

a) masuri legislative eficiente pentru evitarea concentrarii proprietatii in mass-media si publicitate;
b) garantarea independentei organismelor de reglementare in mass-media, care sa aiba o componenta  diversa, din punct de vedere social si echilibrata din punct de vedere politic si cultural;
c) definirea  clara a conflictului de interese in  proprietatea  asupra mass-media;
d) obligatia impusa presei scrise, audiovizuale si online de a furniza  unei autoritati nationale specializate informatii detaliate referitoare la structura de proprietate, pana la nivel de persoana. Tarile care participa la lansarea ECI sunt: Belgia, Bulgaria, Franta, Italia, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Romania, Spania si Ungaria.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,544FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente