Producatorii de energie regenerabila ar putea primi licente speciale pentru a tranzactiona electricitatea prin contracte directe pana cand finalizeaza investitiile in unitatile de productie, iar ulterior sa incheie contracte de vanzare-cumparare pe OPCOM, potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).
Oficialii ANRE spun ca au primit foarte multe propuneri de modificare a legii energiei si au discutat cu reprezentantii ANCOM pentru a vedea daca acestia pot prelua si alte tipuri de contracte, a declarat, marti, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Nicolar Havrilet, intr-o conferinta organizata de CEZ Romania.
El a adaugat ca inclusiv banci europene solicita schimbarea legii si ca autoritatile trebuie sa se asigure ca o astfel de prevedere este legala.
Pe de alta parte, Havrilet a afirmat ca OPCOM incearca sa dezvolte o platforma speciala pentru astfel de contracte.
„In ultimele luni s-au schimbat fundamentele pietei energiei si gazelor din Romania”, a spus Havrilet.
Legea energiei prevede ca toate tranzactiile cu energie trebuie realizate doar pe platforme specializate. Platforma specializata de tranzactionare a energiei este bursa de energie OPCOM. Mai multe companii si asociatii ale firmelor din sectorul energiei regenerabile se opun acestei prevederi, sustinand ca reglementarea ar impiedica investitiile.
Premierul Victor Ponta, prezent in conferinta, a adaugat ca este de acord cu flexibilizarea legii, dar nu si pentru companiile de stat.
El a aratat ca regula ca toate tranzactiile de achizitionare a energiei sa fie derulate pe OPCOM ar putea fi „flexibilizata” in favoarea firmelor private, care nu pot obtine finantare bancara in lipsa unui contract de furnizare, interdictia fiind mentinuta doar pentru companii de stat.