Limitele de emisii de oxizi de azot si dioxid de sulf inasprite

  0
  591
  Limitele de emisii de oxizi de azot şi dioxid de sulf înăsprite
  Limitele de emisii de oxizi de azot si dioxid de sulf inasprite
  Limitele de emisii de oxizi de azot si dioxid de sulf inasprite
  Limitele de emisii de oxizi de azot si dioxid de sulf inasprite

  Directiva privind prevenirea si controlul integrat al poluarii (IPPC) a trecut printr-o serie de modificari care inaspresc limitele de emisii de oxizi de azot, dioxid de sulf si a pulberilor si prafului provenite de la centralele electrice si instalatiile mari de ardere, rafinarii de petrol si industria metalurgica. In zece ani cel mult si Romania trebuie sa se conformeze.

  Astfel, instalatiile noi trebuie sa aplice incepand 2012 cu cea mai ecologica tehnologie disponibila, cu patru ani mai devreme decat s-a propus initial. Mai mult, instalatiile existente trebuie sa respecte acest standard din 2016, fiind insa prevazuta o perioada de tranzitie care amana punerea in aplicare a acestui termen in anumite cazuri.

  Directiva IPPC revizuita vizeaza prevenirea si controlul poluarii aerului, apei si solului generate de instalatiile industriale. Astfel, actul normativ comunitar are drept scop imbunatatirea la nivel local a calitatii aerului, apei si a solului, reglementand mai strict emisiile unei game largi de poluanti, inclusiv compusi de sulf si de azot, particule de praf, azbest si metale grele.

  Beneficii de 28 de miliarde de euro

  Directiva revizuieste valorile limita de emisie care se aplica instalatiilor mari de ardere si care trebuie sa garanteze ca, in conditii normale de functionare, se aliniaza acestor niveluri de emisie. Aceste cerinte au ca scop aplicarea uniforma, la nivelul tuturor Statelor Membre, a celor mai bune tehnici disponibile (BAT-Best Available Techniques) de catre operatorii instalatiilor industriale. Abaterile de la BAT sunt permise doar in cazul in care conditiile locale si caracteristicile tehnice ale instalatie ar conduce la costuri disproportionat de mari pentru operator, se arata in directiva.

  Conform Comisiei Europene, beneficiile rezultate in urma reducerii emisiilor sunt estimate a fi intre 7 si 28 miliarde de euro pe an, incluzand reducerea numarului de decese premature cu aproximativ 13.000 anual. In prezent, prin Directiva IPPC revizuita, sunt acoperite aproximativ 52 000 de instalatii care isi desfasoara activitatea in sectoare cum ar fi metalurgia, industria chimica, creserea pasarilor si a porcilor, agricultura, incinerarea deseurilor si functionarea instalatiilor mari de ardere.

  In Romania, incepand cu 2016, trebuie respectate noile valori limita de emisie (VLE) prevazute de noua Directiva IPPC. Termenul acesta poate fi decalat cu patru ani, pana pe 30 iunie 2020, prin utilizarea Planului National de Tranzitie ca instrument de flexibilizare.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.