Pescarusii blocheaza construirea hidrocentralei de la Islaz. Romania are infringement pe harciog

0
352
Pescăruşul albastru a blocat un proiect de peste 300 de milioane de euro
Pescarusul albastru a blocat un proiect de peste 300 de milioane de euro
Pescarusul albastru a blocat un proiect de peste 300 de milioane de euro
Pescarusul albastru a blocat un proiect de peste 300 de milioane de euro

Doua specii de pasari, pescarusul albastru si pasarea ogorului, identificate in trecut in zona unde va fi construita hidrocentrala de la Islaz, investitie de 316 milioane de euro, intarzie obtinerea acordului de mediu pentru demararea proiectului, au declarat, astazi, reprezentantii Hidroelectrica.

Mihai David, directorul general al Hidroelectrica, a aratat ca o mare parte din zonele unde pot fi construite hidrocentrale au fost declarate arii protejate fara argumente solide.

„Avem parcuri si zone protejate unde nu putem construi, dar cred ca le protejam pentru altcineva, pentru alta natie sau pentru alt mileniu”, a spus David, la conferinta Mediafax Talks about Energy.

Potrivit acestuia, Ministerul Medului si cel al Economiei ar trebui sa colaboreze pentru a rezolva acest blocaj.

„In ceea ce priveste hidrocentrala de la Islaz, sunt doua specii de pasari pe care le-a vazut cineva acum doi ani si de atunci nu le-a mai vazut nimeni. De doi ani ne chinuim sa obtinem acordul de mediu. Sunt mai multe zone unde avem astfel de probleme, unde pot fi construite hidrocentrale de peste 10 MW. Degeaba ne gandim la eoliene, solar, hidrocentrale mici. Acestea nu pot inlocui vechile centrale mari pe combustibili fosili”, a mai spus David.

La randul sau Dumitra Mereuta, consilier pe probleme de mediu in cadrul Hidroelectrica, a aratat ca blocajul in cazul hidrocentralei de la Islaz nu este justificat.

„Directivele europene permite realizarea de investitii cu rol major economic si social in ariile protejate, cu obligatia de a realiza masuri compensatorii”, explica ea, aratand ca, in acest caz, se poate amenaja o zona alaturata unde sa fie mutate cuiburile.

„Pentru doua-trei perechi de pasari care au fost identificate la un moment dat in acea zona sa fie stopat acest proiect?”, s-a intrebat ea.

Proiectul hidrocentralei de la Izlaz, de pe Olt, care va avea o putere de 28 de MW, a inceput in 2002. Oficialii Hidroelectrica spera sa obtina acordul de mediu pana la sfarsitul lunii ianuarie 2011, iar in primavara sa fie reluat proiectul.

Povestea Infringementului pe harciog

Dumitra Mereuta a exemplificat excesul de zel din partea autoritatilor de mediu de la Bruxelles. „Comisia Europeana a declansat procedura de infringement impotriva Romaniei pentru ca o specie de harciog din zona Dunarii, care rodea digurile, nu era protejata. Se pune problema ce este mai important, harciogul sau protectia impotriva inundatiilor?”, a aratat ea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.