Lucia Varga vrea ca in caz de inundatii si seceta primarii si prefectii sa actioneze ca la carte

Lucia Varga vrea ca in caz de inundatii si seceta primarii si prefectii sa actioneze ca la carte
Lucia Varga vrea ca in caz de inundatii si seceta primarii si prefectii sa actioneze ca la carte

Insotita de directorul general adjunct pentru Investitii al ministerului pe care il conduce, Ioan Oprean, si in prezenta prefectului Claudiu Pop, ministrul Apelor, Padurilor si Pisciculturii, Lucia Varga, s-a intalnit vineri cu membrii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, din care fac parte si primarii localitatilor din judet, pentru a le prezenta „Manualul primarului”, o brosura ce cuprinde toate obligatiile legale ale acestora si toate procedurile ce trebuie indeplinite in caz de inundatii si de seceta.

22 de legi intr-o singura brosura

„In acest an, in prima parte, vom avea fenomene – speram locale – de ploi masive, iar in a doua parte de seceta, iar de buna cunoastere si respectare a procedurilor ce trebuie urmate in asemenea cazuri depind vietile si bunurile oamenilor”, si-a justificat ministrul demersul, precizand ca la nivel national participa la zece asemenea intruniri ale Comitetelor Judetene pentru Situatii de Urgenta, iar in Bihor a vrut sa vina deoarece judetul are atat zone afectate de inundatii, cat si zone expuse secetei.

„Am prezentat primarilor procedurile de interventie, care sunt distincte, in functie de codurile instituite – galben, portocaliu, rosu – elaborate impreuna cu domnul ministru Dragnea (n.r. – Ministerul Administratiei si Dezvoltarii Regionale) si domnul Stroe (n.r. – ministrul de Interne). Manualul a fost elaborat pe baza experientei acumulate dupa inundatiile din 2005, cand eram secretar de stat la Ministerul Mediului, iar acum l-am actualizat completandu-l cu prevederile nou-aparute, cum sunt cele din Directiva-cadru (n.r. – a Uniunii Europene) privind inundatiile. Vor fi instrumente de lucru foarte utile pentru membrii Comitetelor Judetene si Locale pentru Situatii de Urgenta, si vor fi explicate si distribuite tuturor primariilor in cursul lunii martie”, a explicat Lucia Varga.

Curatati albiile raurilor!

Aceasta a mai spus ca tot in aceasta luna a dispus luarea de masuri concrete pentru prevenirea inundatiilor, sprijinind cu utilaje administratiile locale care trebuie sa salubrizeze cursurile de apa, pentru inlaturarea deseurilor si materialelor lemnoase. „Din experienta anilor trecuti am constatat ca deseurile si materialele lemnoase creeaza adevarate blocaje in zona podurilor, inundand gospodariile oamenilor si distrugand aceste lucrari”, a spus Varga.

De asemenea, ministrul a afirmat ca a dispus si inventarierea localitatilor din intreaga tara care in situatii de seceta au recurs la transportul apei cu cisternele, pentru a lua din timp masuri de natura sa asigure alimentarea cu apa a acestor localitati in modalitati mai eficiente, mai rapide si mai putin costisitoare.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente