Lucrarile de ecologizare a Iazului Valea Devei, in valoare de 50 milioane euro, incep in cateva luni

  0
  396

  Lucrarile de ecologizare a Iazului Valea Devei, cel mai mare din Romania si unul dintre cele mai mari iazuri din Europa de Est din punct de vedere al cantitatii de steril haldatat, vor incepe in cateva luni, au anuntat, marti, la Deva, reprezentanti ai Bancii Mondiale, care finanteaza lucrarile.
  steril
  Reprezentanti ai Bancii Mondiale au participat, marti, la Primaria Deva, la dezbaterea privind implemetarea acestui proiect, transmite corespondentul NewsIn.

  Potrivit specialistilor, solutia tehnica in acest caz va fi capsularea cu un strat de pamant cu o grosime de 30 de centimetri, peste care se vor planta arbusti si iarba. Dupa acest procedeu, urmeaza ca in cinci ani terenul respectiv sa devina pasune si sa fie redat circuitului agricol.

  Iazul Valea Devei a apartinut Companiei Minvest Deva, insa acum se afla in proprietatea Conversmin, din cadrul ministerului Economiei, care are ca principal obiect de activitate conservarea minelor/carierelor. La Iazului Valea Devei se afla circa 100 de milioane de metri cubi de steril haldatat.

  Reprezentantii Bancii Mondiale prezenti la Deva au explicat ca finatatorul va fi informat trimestrial in privinta stadiului lucrarilor de ecologizare.

  „Solutiile tehnice adoptate in acest caz satisfac asteptarile comunitatii. Proiectul de la Deva nu a intampinat rezistenta din partea comunitatii sau autoritatilor locale, asa cum s-a intamplat cu un proiect similar de la Aninoasa, unde cateva zeci de cetateni au facut observatii privind ecologizarea. Ecologizarea Iazului Valea Devei este benefica pentru mediu, deoarece stopeaza poluarea cu praf, dar si cu urme de metale grele”, a declarat Georgeta Barabas, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Deva.

  Primarul Devei, Mircia Muntean, le-a spus reprezentantilor Bancii Mondiale ca este bine ca exista o legatura intre cetateni si finantatori, pentru ca astfel oamenii inteleg despre ce este vorba.

  Proiectul de ecologizare a Iazului Valea Devei se ridica, in total, la 50 de milioane de euro. Lucrarile se vor derula pe o perioada de trei ani.

  Sursa: NewsIn

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.