Lupta pentru climat va continua si dupa Copenhaga

Dupa esecul summitului de la Copenhaga, comunitatea internationala va avea acum dificila sarcina de a trece peste dezamagirea generala si de a relua, in 2010, negocierile pentru un acord care sa constranga statele sa lupte impotriva incalzirii globale.Copenhaga

Acordul de la Copenhaga, incheiat de un G20 extins la principalele economii mondiale si mai ales datorita unui compromis din partea Chinei si Statelor Unite, nu a fost adoptat de totalitatea tarilor semnatare, in numar de 194, din cadrul Conventiei Natiunilor Unite privind schimbarile climatice.

Dar, pentru ca a reunit sub aceeasi cauza China si Statele Unite, primii mari poluatori ai planetei, textul acestui acord va servi drept baza urmatoarelor negocieri, care vor avea loc in luna iunie, la Bonn (Germania).

„Copenhaga este un prim pas catre o noua ordine climatica”, a tinut sa precizeze cancelarul german Angela Merkel, citata de AFP.

Anul viitor, odata cu reuniunea de la Bonn, negociatorii vor trebui sa gaseasca mijloacele de a reconcilia stiinta si politica, pentru a putea ajunge la un acord global la urmatoarea conferinta asupra climatului, care va avea loc la sfarsitul anului viitor, la Mexico.

Pentru a reusi sa limiteze cresterea temperaturii medii la 2 grade Celsius, tarile industrializate ar trebui sa isi reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 40% pana in 2020 fata de nivelul din 1990, insa obiectivele cumulate la care s-a ajuns in acest stadiu plafoneaza cifra la doar 20%.

De asemenea, statele vor fi obligate sa accepte controale, acele faimoase mecanisme de transparenta care au dus, timp de doua saptamani, la o disputa destul de aprinsa intre delegatii chinezi si americani.

Imediat dupa esecul din capitala daneza, capacitatea ONU de a intreprinde o lupta ferma impotriva incalzirii climatice a fost pusa sub semnul intrebarii in special de Franta.

Astfel, ministrul francez al Dezvoltarii Durabile, Jean-Louis Borloo, a incriminat „acest sistem al ONU in care (…) se decide totul in unanimitate” si a anuntat ca presedintele Nicolas Sarkozy va adopta „o initiativa in urmatoarele 6-8 saptamani”, alaturi de Africa.

La randul sau, secretatul general al Natiunilor Unite, Ban Ki-moon a precizat ca va mentine un multilateralism profund transparent, facand apel la liderii lumii „sa se angajeze, in 2010, direct in cautarea unui tratat mondial constrangator din punct de vedere legal privind incalzirea climatica”.

Mai mult, oficialul ONU a cerut crearea, la inceputul anului viitor, a unui comitet la nivel inalt pentru dezvoltare si incalzire climatica.

Noul tratat va trebui ratificat de catre toate parlamentele celor 194 de tari pentru a intra in vigoare la 1 ianuarie 2013, cand primele angajamente din cadrul protocolului de la Kyoto, singurul instrument juridic international pentru lupta impotriva climatului aflat inca in vigoare, vor expira.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *