Macesul, trandafirul salbatic

Macesul, trandafirul salbatic
Macesul, trandafirul salbatic

Macesul sau trandafirul salbatic este o planta perena care iubeste regiunile de campie si de deal, are nevoie de foarte mult soare si se umple in prima parte a lunii aprilie de flori roz, iar pe la finele lui septembrie de fructe mici si rosii.

Macesul (Rosa Canina) este un arbust cu o inaltime care variaza intre un metru si cinci metri (daca are pe ce se catara). Este originar din Europa, dar s-a raspandit si in Nordul Africii si in Vestul Asiei.

Macesul mai este numit trandafirul salbatec pentru ca are tepi mici si poate forma bolti, sau se poate catara pe ziduri asa cum fac trandafirii cataratori.

Macesul are, de cele mai multe ori, flori de un roz pal, dar exista si subspecii cu flori albe sau roz inchis.

Florile au un diametru de 4-6 centimetri si au cinci petale. Din florile roz se vor forma fructele de maces, extrem de bogate in vitamina C. Putin stiu ca daca locul in care creste macesul este unul scaldat in soare si pietros fructele vor fi foarte bogate in vitamina C, in timp ce daca solul este mai bogat si mai umed, vitamina C din fructe scade considerabil.

Daca ai un loc batut de soare unde nu creste nimic, planteaza o tufa de maces! Macesul este o specie putin pretentioasa in ceea ce priveste solul, vegetand chiar si pe solurile sarace, pietroase, erodate sau chiar pe pante mari.

Are insa nevoie de soare de dimeineata pana seara. Nu are probleme cu inghetul, rezistand perfect la gerurile cele mai aspre. Nu are nevoie de apa, ba chiar rezista foarte bine si in vreme de seceta. Udat, dar cu zgarcenie o sa faca fructe mai mari.

O tufa de maces se planteaza cel mai bine toamna, cel mai bine un grup de puieti (5-7) ca sa faci o tufa bogata.

Poti planta macese si primavara, dat inainte sa crape mugurii copacilor. In groapa de plantare trebuie sa pui un amestec de pamant pietris mic de rau si nisip. Radacina de maces este foarte rezistenta la seceta, boli, inghet si o adevarata pompa pentru apa si substante nutritive.

Multi trandafiri sunt altoiti cu macese, asa ca uneori, daca trandafirii nu sunt bine ingrijiti, macesul o sa domine trandafirul si in locul unei tufe de trandafiri vei avea o tufa de macese.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *