Mai intai foametea, dupa aceea clima

Marii economisti ai lumii spun ca prioritatea omenirii este, inainte de orice, solutionarea crizei alimentare

Specialistii spun ca supravietuirea umanitatii impune cresterea productiei agricole. Incalzirea globala nu poate fi mai importanta decat extinderea foametei.

Nume consacrate ale economiei mondiale, printre care cinci laureati ai Premiului Nobel, au afirmat, la sfarsitul unei intalniri de la Copenhaga, ca cea mai importanta problema cu care se confrunta omenirea este criza alimentara generalizata, scrie cotidianul britanic „The Times”.

140 de milioane de copii bolnavi

In consecinta, eforturile financiare la nivel planetar ar trebui sa se canalizeze catre rezolvarea acestei probleme si a celor care vizeaza sanatatea oamenilor.

Situarea crizei alimentare in topul prioritatilor lumii a fost argumentata de specialisti prin numarul mare al persoanelor care sufera de subnutritie si prin nevoia presanta de reducere a acestuia. Astfel, participantii la reuniunea de la Copenhaga au explicat ca aproximativ 140 de milioane de copii sufera de lipsa vitaminei A, ceea ce favorizeaza aparitia mai multor boli, unele dintre ele chiar mortale.

Totodata, acestia trag un semnal de alarma in ceea ce priveste insuficienta resurselor de zinc, semnalata la tot mai multi copii, care determina anumite blocaje in procesul de crestere si dezvoltare.

Incalzirea globala,pe ultimul loc

Proiectul „Copenhagen Consensus”, care a alcatuit o lista a celor mai grave 30 de probleme cu care se confrunta omenirea, plaseaza problema schimbarilor climatice pe ultimul loc, pentru ca, argumenteaza specialistii, costurile pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera ar fi mult prea ridicate.

De asemenea, marii economisti ai lumii sustin ca nici cercetarile pentru dezvoltarea de noi tehnologii in domeniul carbonului nu sunt de mare importanta, plasandu-le la mijlocul listei prioritatilor mondiale.

„E simplu sa spui ca vrei sa faci totul, mai greu e sa stabilesti prioritatile lumii, pentru ca exista resurse limitate. Nu vrem sa ne concentram atentia asupra problemelor la moda, ci asupra acelora care se justifica rational”, a declarat Bjorn Lomborg, controversat statistician danez, autorul lucrarii „Un ecologist sceptic”.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *