In Asia poluarea atmosferica a devenit un flagel veritabil, care a cauzat moartea a mai mult de 2,1 milioane de persoane in 2010, potirvit unui studiu vast, realizat pe tema bolilor care afecteaza omenirea, tiparit de publicatia britanica The Lancet.
Intre cei 67 de factori de risc studiati, poluarea aerului se situa pe locul al patrulea in clasamentul mortalitatii din Asia de Est (China in principal), unde a contribuit la decesul a 1,2 milioane de oameni in 2010, si pe locul sase in Asia de Sud (India, Pakistan, Bangladesh sau Sri Lanka), unde a provocat 712.000 de decese.
Circa 8.600 de persoane au murit prematur, in 2012, in China, din cauza particulelor microscopice poluante din aer, care au cauzat pierderi de un miliard de dolari pentru patru orase chineze, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Beijing si Greenpeace.
Studiul privind nivelurile poluante de PM2,5, sau particule cu diametrul mai mic de 2,5 micrometri, din Beijing, Shanghai, Guangzhou si Xi’an cere ca nivelurile de PM2,5 sa fie reduse sub directivele Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), ceea ce ar diminua numarul deceselor cu peste 80%, relateaza cotidianul China Daily.
Particulele PM2,5 sunt cunoscute pentru efectele daunatoare asupra plamanilor si sistemului cardiovascular, dar si pentru faptul ca determina aparitia cancerului pulmonar sau a altor boli, fiind suficient de mici pentru a se insera direct in sistemul respirator.
Dezvoltarea rapida a Chinei a ridicat serioase probleme de mediu, de la poluarea raurilor la ceata care invaluie deseori orasele.
Guvernul a cerut recent principalelor orase sa faca publice catre cetateni nivelurile de particule PM2,5 din aer