Mai multe ONG-uri vor sa faca plangere la CE pe tema modului de avizare a proiectului Rosia Montana

Mai multe ONG-uri ameninta cu o plangere la Comisia Europeana pe tema proiectului Rosia Montana, reprezentantii acestora fiind nemultumiti de afirmatiile facute de seful statului si de ministrul economiei, conform carora decizia de aprobare a investitiei din Apuseni ar urma sa fie luata in CSAT. rosia_montana_comisie

„Organizatiile semnatare solicita presedintelui Romaniei, precum si ministrului economiei, domnul Adriean Videanu, sa isi retraga afirmatiile referitoare la promovarea proiectului minier Rosia Montana. Afirmatiile facute in presa conform carora decizia privind acest proiect va fi luata de catre Consiliul Superior de Aparare a Tarii (CSAT) incalca nu numai normele interne, ci si dreptul comunitar”, sustin reprezentantii ONG-urilor, intr-un comunicat citat de Mediafax.

Reprezentantii societatii civile sustin ca exista atat o directiva europeana, cat si transpunerea ei in legislatia romaneasca, texte care obliga statul roman sa evalueze impactul proiectului asupra mediului la nivelul ministerului de resort si, eventual, in instanta, in nici un caz in cadrul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT). „Conform Directivei UE 85/337/CEE, cu modificarile ulterioare, privind evaluarea impactului asupra mediului, exista o procedura stricta de emitere a acordului de mediu pentru asemenea proiecte, in care nici ministrul economiei, nici presedintele statului si nici CSAT nu au vreo competenta.

In ceea ce priveste dreptul intern, aceasta procedura este transpusa prin OUG 195/2005, HG 445/2009 si Ordinul de Ministru 860/2002”, arata reprezentantii ONG-urilor, care solicita astfel celor doi oficiali „sa inceteze orice amestec in desfasurarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului”. In caz contrar, societatea civila ameninta ca se va adresa Comisiei Europene cu o plangere, „in baza Tratatului CE”. Comunicatul de presa este initiat de Centrul pentru Resurse Juridice si asumat de alte 13 ONG-uri, majoritatea avand preocupari legate de protectia mediului si drepturile omului.

Sursa: Gardianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *