„Prezenta uneia sau a mai multor substante ce nu intra in componenta aerului reprezinta poluare atmosferica. Aceste substante sunt nocive si pot produce, direct sau indirect, dereglari ale sanatatii oamenilor, animaleleor, plantelor. Astfel, activitatile si bunastarea oamenilor sunt serios afectate.”
Asa defineste Organizatia Mondiala a Sanatatii (O.M.S.) poluarea aerului.
Nu este nevoie sa citim tratate in domeniu, pentru a identifica principalele surse de poluare atmosferica. Este usor de intuit ca: industria, transporturile, activitatile casnice sunt pe primele locuri, dar si eruptiile vulcanice, incendiile. Dar…dupa ultimele studii, e necesara schimbarea clasificarii tipurilor de poluanti, adaugandu-se inca o grupa.
Concluzia la care au ajuns cercetatorii de la Institutul de Diagnostic al Mediului si Analiza a Apei din Spania, in ceea ce priveste compozitia aerului din 2 mari orase, Barcelona si Madrid, a fost ca: aerul din aceste regiuni contine diverse droguri in suspensie.
Printre acestea sunt enumerate: cocaina, amfetaminele, opiaceele, derivati ai canabisului, acid lisergic (drog psihedelic semisintetic). In total, au fost detectati pana la 17 compusi, apartinand celor 5 clase de droguri de mai sus.
Autorii studiului afirma ca un om ar putea ajunge la consumul echivalent al unei doze de cocaina dupa ce ar trai si respira acest aer in… cel putin… 1000 de ani.
Analizele au fost facute cu ajutorul unor filtre cu microfibre de cuart, iar studiul este publicat in revista Analytical Chemistry.
Sursa: 20 minutos