Israelul este una din tarile cele mai populate ale lumii. Cu toate acestea, doar 20% din suprafata sa este teren arabil, dintre care jumatate necesita irigatii permanente. Mai mult de jumatate din pamantul Israelului este arid sau semiarid, restul fiind dominat de dealuri abrupte si paduri.
In ciuda acestor conditii, datorita tehnologiilor de ultima generatie, Israelul reuseste nu doar sa produca cea mai mare parte a alimentelor necesare populatiei, ci si sa exporte anual produse agricole in valoare de 1,3 miliarde de dolari. Acestea reprezinta atat produsele provenite din ferme, cat si exporturile de solutii si tehnologii agricole, a caror valoare se ridica la 1,2 miliarde de dolari anual. Deoarece fermierii si cercetatorii israelieni se confrunta cu un mediu dificil si cu resurse limitate de apa, experienta lor este extrem de relevanta.
Sere pentru tari cu clima fierbinte
Inventate de olandezi pentru clima rece din nordul Europei, serele au fost adaptate de israelieni pentru a fi utilizate in regiuni aride. Culturile celor aproximativ 3.000 de hectare de sere le permit fermierilor sa depaseasca restrictiile impuse de calitatea slaba a solului, de clima arida si de lipsa de apa.
Serele si solariile pot fi ridicate in locuri cu sol nefavorabil. Sistemele de irigatie rezolva problema lipsei apei, iar plasele de umbrire si geamurile pot fi reglate pentru a filtra sau a permite patrunderea radiatiei solare si pentru controlarea temperaturii. Folia din plastic dezinfecteaza termic solul inainte de plantare, il acopera pentru a colecta optim caldura, impiedica proliferarea buruienilor si a insectelor daunatoare, minimizeaza evaporarea. Plasele intinse deasupra plantelor le pot feri de insecte, cele mai sofisticate actionand ca filtru termic pentru a racori plantele in timpul zilei si a mentine caldura necesara in timpul noptii. Pentru controlul climatic pot fi utilizate perdele de aer rece.
Toate aceste sisteme pot fi operate cu ajutorul unor programe informatice menite sa genereze microclimatul necesar fermelor de inalta tehnologie ale secolului XXI. Mai multe companii israeliene fabrica si exporta folii din plastic impletit cu ajutorul celor mai recente tehnologii si s-au specializat in proiectarea de sere, oferind servicii de consultanta, instalare si intretinere. Din cauza ca investitia initiala este ridicata, aceste sere sunt potrivite mai ales pentru culturi cu valoare mare: legume si flori, plante ornamentale si mirodenii, precum si pentru o exploatare intensiva. De exemplu, in serele israeliene sunt cultivate in medie trei milioane de trandafiri la hectar si 300 de tone de rosii la hectar in fiecare sezon.
Aceste sere si solarii (dar si semintele produse de specialistii israelieni prin incrucisari succesive care le-au oferit o rezistenta sporita) au ajuns si in Romania si reprezinta o solutie de cultivare ecologica a legumelor chiar si pe sol dificil.
Surse: Ministerul Afacerilor Externe din Israel si Eco-Agri