Marile probleme sociale si ecologice din Delta Dunarii sunt cauzate de lipsa unor programe si campanii convergente. Cele mai multe ONG-uri, autoritatile si companiile actioneaza orb si ineficient, intr-o societate post-comunista in care parteneriatele nu sunt inca la moda, iar educatia ecologica este inca un subiect de ras pe ulita.
„Sunt probleme de comunicare, de transparenta. De exemplu, exista un deficit de dialog intre oameni si Administratia Biosferei”, spune Stefanie Roder, un reprezentant al Naturefriends International.
Nemtoica a coordonat proiectul european”Peisajul Anului” si cum Delta a fost considerata prea frumoasa pentru un premiu de un an, ea a primit un interval largit, 2007-2009.
Frumusetea naturala paleste insa in fata problemelor de ordin social, referindu-ne aici la saracie si lipsa de perspective, pe care le poti vedea printr-o simpla plimbare in orasul Sfantu Gheorghe. Case zidite cu stuf si chirpici, blocuri de pe care „picura” periodic bucati de moloz si oameni care cauta fericirea pe la o bere, la numeroasele birturi de pe marginile strazilor de nisip. Orasul este izolat de ape, pe strazi umbland doar cateva masini, pe care si le-au adus „smecherii”, cu bacul.
„E greu sa traim aici”
„Toate sperantele de dezvoltare economica sunt legate de turism. Trebuie sa descoperim si sa valorificam potentialul de a face ceva impreuna”, spune aceeasi Roder, care considera ca „eternul conflict din Delta este legat de faptul ca este greu sa le spui oamenilor locului ce sa faca”.
Tabloul schitat de reprezentanta NatureFriends este „colorat” de o femeie din Sfantu Gheorghe, care isi dojeneste bland copilul descut si murdar care vine de la pescuit. „Mai castigam din peste, plimbam turisti cu barca, dar e greu sa traim aici, trebuie sa punem si ceva in gradina. Poate ne mai da primaria un pamant peste Dunare. Cu pestele nu e sigur, in ultimele saptamani barbatu-miu n-a prins prea mult”, spune femeia. Totusi, barcile mici, cele mai multe cu motor, pleaca in larg de la primele ore ale diminetii, pline de setci si undite, amintind ca oamenii isi castiga existenta din pescuit, nu din banii turistilor.
Solutiile: efort comun si turism atent
Iar daca pana acum am enuntat numai probleme, sa vedem care ar fi solutiile. Spre exemplu, Reper21, un ONG care isi propune sa dea o mana de ajutor dezvoltarii durabile in Romania, crede ca partile care intra in contact in Delta actioneaza oarecum haotic. „Trebuie incurajate parteneriatele, dar asta este o mare problema intr-o societate post-comunista. Fiecare grup incearca sa actioneze de unul singur”, spune Ana-Maria Paladus, vicepresedinte al ONG-ului numit.
De ce nu se actioneaza concentrat? Am fost socat sa aflu ca motivul este unul de ordin logistic. „Costa foarte mult sa organizezi seminarii, sa tiparesti brosuri de informare, sa te ocupi de aceste intruniri”, raspunde Bogdan Gioara, presedintele Reper21. Dar, oare, aceste intalniri nu ar putea fi organizate de primariile localitatilor din Delta?
Turism fara centru turistic
Un alt concept care s-ar potrivi Deltei este asa-numitul turism lent, care presupune formarea de turisti atenti fata de mediu si oamenii locului, sustine Cristina Bobarnac, de la acelasi ONG. E drept, ar fi un inceput bun ca oamenii veniti in aceste locuri unice din Romania si Europa sa nu mai arunce PET-uri in rezervatie.
Provocarea promovarii turismului in zona este una imensa, dar cum poti sa ai asemenea pretentii cand nu exista macar un centru de informare turistica?
„Dunarea vine de la nemti. Deci e invatata cu disciplina”. Mesajul sta scris pe o ambarcatiune andocata in portul Tulcea. Insa vina saraciei din Delta nu o poarta sarmana apa, ci incapacitatea Romaniei de a promova acest paradis natural.
Intrunirea din Delta a fost organizata de compania cu capital francez Veolia Environment, cunoscuta in Romania prin Apa Nova. Francezii au marcat Ziua Mondiala a Mediului prin cofinantarea unui parc de 2,5 hectare in orasul Tulcea si prin dotarea cu pubele a localitatii Sfantu Gheorghe, de pe bratul sudic al Dunarii. La conferinte au participat delegatii din mai multe state din bazinul dunarean, ca Serbia, Slovacia, Republica Ceha, Ungaria si Romania, fiind dezbatatute problemele de mediu de pe parcursul fluviului.
Sursa: Evenimentul Zilei