Maidanezii adoptati se intorc pe strazi

Adoptii Caini
Peste 3.000 de caini au trecut intr-un an si cateva luni prin stabilimentul canin de la Facai. Cei mai multi s-au intors in strada, proaspat vaccinati, deparazitati si sterilizati. De la inceputul lui ianuarie, nici unul nu a fost adoptat.

In stabilimentul de la Facai, 76 de caini stateau ieri la umbra, unii cascand tolaniti, altii latrand si agitandu-se dincolo de gardul de sarma. In circa o saptamana, dupa vaccinul antirabic, sterilizare si deparazitare, vor fi inlocuiti cu altii. Saptamanal, asociatiile de protectie a animalelor – trei la numar in Craiova – adopta aproximativ 50 de patrupede, facand in felul acesta loc altora. Revendicari sunt putine sau deloc.
„Sunt cainii nimanui, maidanezi, cei pe care-i aducem aici. Anul acesta n-a avut loc nici o revendicare, dar nici adoptii din partea persoanelor fizice nu s-au facut din luna ianuarie pana acum. La Facai este stabiliment de tranzit, nu e adapost. Nu-i tinem aici pentru totdeauna. Conform Ordonantei de Urgenta nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan, animalele raman circa sapte zile, atat cat este nevoie sa le vaccinam si sa le sterilizam. Nici nu le eutanasiem, pentru ca nu ne permite legislatia”, a precizat Catalin Calugaru, sef activitate Ecarisaj.

200 de lei exemplarul

Angajatii de la Ecarisaj actioneaza, in general, la solicitarile asociatiilor de protectie a animalelor sau pe baza sesizarilor primite de la locatari. „Cautam sa nu aducem la Facai aceiasi caini, ca sa putem steriliza cat mai multi. Din pacate, cei care stau la case, mai ales cei de la marginea orasului, n-au nici o grija din punctul acesta de vedere. Atunci cand le fata femelele, pun puii in cutie si-i arunca langa tomberoane si s-au spalat pe maini”, a adaugat responsabilul din cadrul primariei.
„Oricum, noi stam cel mai bine din Romania la capitolul sterilizari. Din luna mai 2007 au trecut prin stabiliment circa 3.000 de caini si pentru toti facem deparazitare interna si externa, vaccin antirabic si sterilizare”. Legislatia le permite asociatiilor de protectie a animalelor sa nu plateasca un leu in momentul adoptiei. In schimb, persoanele fizice care doresc sa ia un caine din stabilimentul de la Facai achita intre 180 si 200 de lei per exemplar. „Sa nu credeti ca se-nghesuie lumea la adoptii. Dupa ora 16.00 sau in weekend, cand exista program de vizita, mai vin persoane sa se uite, dar nimeni nu trece la fapte. Anul acesta, nu a fost adoptat nici un caine de catre o persoana fizica, iar anul trecut au fost maximum sase astfel de actiuni”, a spus Catalin Calugaru.

Dupa adoptie, Dumnezeu cu mila

In momentul solicitarii eliberarii animalului din stabiliment, asociatiei sau persoanei in cauza ii revine sarcina completarii unui formular, fiind obligata in felul acesta sa respecte normele de ingrijire si hranire a cainelui, sa anunte serviciul de gestionare a cainilor fara stapan in cazul decesului sau al instrainarii acestuia, sa nu-l abandoneze, iar in cazul in care nu il mai doreste, sa il predea serviciului mentionat anterior. Pedepsele in cazul incalcarii legii merg pana la trei ani de inchisoare.
„Teoretic, legislatia impune o anumita atitudine. Practic, insa, noi nu avem parghiile sa monitorizam ce se intampla cu patrupedele dupa adoptie. Se presupune ca adoptatorul isi asuma responsabilitatea actului. Pana acum, n-am avut nici o sesizare scrisa, dar am primit telefoane care ne anuntau ca un ONG a dus vreo zece caini si i-a lasat intr-o comuna. Am mers la fata locului, dar n-am gasit nimic”, a precizat Andrei Butaru, directorul executiv al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Dolj.

Iubirea tine de pedigree

In Craiova, nu sunt multe asociatii de protectie a animalelor. „Avem legi, dar nu exista norme de aplicare a lor. In tara, sunt stabilimente unde activitatea este blocata si din ianuarie, de cand a aparut noua lege, sunt aceleasi exemplare canine. La noi, lucrurile s-au miscat. In toata aceasta perioada, au fost sterilizati alti caini, pentru ca interesul nostru este ca femelele sa nu mai fete. Asociatiile actioneaza in paralel cu primaria. In prezent, cifrele oficiale indica circa 7.000 de animale, dintre care 3.000 sunt vaccinate, deparazitate. Dar cainii vagabonzi se inmultesc, pe de alta parte, din cauza celor care locuiesc la curte. Este o sursa de perpetuare a maidanezilor”, a spus Oana Popescu, presedinta proaspetei Asociatii „Sperante pentru animale”, unul dintre oamenii care, uneori, plateste bani din propriul buzunar pentru deparazitarea sau tratamentul unui patrupede.
„In ceea ce priveste adoptiile, noi colaboram cu diverse site-uri si publicam fotografiile patrupedelor. Unii ne intreaba daca n-avem animale de rasa, ca vor bichon sau alte rase. Incercam sa plasam cat se poate si sa sterilizam impreuna cu primaria cat mai multi. Pentru asociatii de acest fel nu exista fonduri nerambursabile si singurele venituri sunt impozitul de 2%, donatiile iubitorilor de animale sau cutia milei din cabinetele veterinare. Iar cea mai ieftina operatie pentru un catelus lovit de masina costa 200 de lei. Singuri, nu putem ajuta prea mult. Si, mai ales, oamenii trebuie sa inteleaga ca lucrurile nu se pot schimba peste noapte”, a incheiat Oana Popescu.

Adoptia, o solutie pentru salvarea maidanezilor

Putini gorjeni au venit de la inceputul acestui an sa adopte un caine de la padocul unde sunt ingrijiti maidanezii. Din pacate, in prezent, potrivit Carmelei Serbanoiu, cea care se ocupa de padoc, exista aici aproximativ 450 de caini de diferite varste si rase care asteapta o soarta mai buna. „Cativa oameni, cinci-sase, au venit la noi si au adoptat un caine. A adopta inseamna a-ti asuma niste raspunderi, trebuie sa ai grija de caine. Eu si colegii mei mergem acasa la fiecare persoana care adopta, pentru a vedea daca are grija de animal, sa nu-i lipseasca apa sau mancarea. Nu trebuie chinuite aceste animale care asteapta o soarta mai buna si sunt adevarati prieteni ai omului. Au nevoie de ingrijire si iubire”, a spus Carmela Serbanoiu.
De la padocul din Targu Jiu nu pot adopta caini locuitorii din alte judete, dar nici copiii, pentru ca in trecut au existat cazuri in care animalele adoptate au fost maltratate.
„Vin oameni sa isi caute un caine, dar nu toti pleaca acasa cu unul. Din pacate, exista si persoane care abandoneaza cainii la ceva vreme dupa ce ii adopta. Zilnic gasim caini abandonati: marti am gasit sapte, luni, patru. La incheierea unui contract de adoptie, ii spun persoanei care adopta ca, in cazul in care nu este multumita de caine, sa-l aduca inapoi la padoc, dar sa nu-l abandoneze. In urma cu ceva vreme am dat un catel unui cetatean dintr-o localitate de la marginea judetului. Am mers in vizita si am vazut ca animalul avea o viata buna, la curte. Daca toti acesti caini ar putea avea o asemenea soarta ar fi bine”, a precizat Carmela Serbanoiu.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *