Razboi pe gunoi

Municipiul Orsova a fost una dintre cele mai curate asezari de pe cursul Dunarii pana in urma cu aproape o luna, cand, odata cu schimbarea puterii la primarie, strazile nu au mai fost maturate, iar mormanele de gunoi de pe domeniul public nu au mai fost ridicate.

Strazile din Orsova sunt lasate de izbeliste, iar canalele de colectare a apei pluviale sunt inexistente.

„Suntem disperati! Nu stim ce sa mai credem. Am crezut ca, daca vom avea un nou primar, orasul va fi cel putin la fel de curat ca inainte, dar se pare ca ne-am inselat. Mormanele de gunoi de la portile caselor au aproape un metru, iar iarba de pe spatiu verde a crescut mai inalta decat pe camp”, a declarat Corcodel Veronica, din Orsova.

Servicii prestate doar la comanda primariei

Desi serviciile Apa, Canal si Salubritate au fost concesionate prin licitatie publica in 2006 unei firme de specialitate, pentru 25 de ani, iar Serviciul de intretinere a spatiilor verzi, pentru zece ani, noul primar al Orsovei nu-i mai lasa pe prestatori sa isi desfasoare activitatea. Gunoiul din pubele si de pe strada a fost ridicat de firma Floricola pana cand Constantin Adrian Bragaru a castigat fotoliul de primar si a trimis o adresa societatii de specialitate sa nu mai presteze servicii decat la cerea lui.

„Va aducem la cunostinta ca, incepand cu 1.07.2008, deseurile provenite din depozite necontrolate, cat si activitatile de razuit rigole vor fi executate de dumneavoastra pe baza de comanda din partea primariei”, se stipuleaza in adresa numarul 7635 din 30.06.2008, trimisa catre SC Floricola de Primaria Orsova, semnata de primarul Constantin Bragaru, viceprimarul Valeru Ungureanu si economistul Ion Traistaru.

„Nu inteleg ce se intampla. Noi am castigat licitatia publica legal, am achizitionat pubele, utilaje, am angajat 110 oameni numai din Orsova, urmand sa mai facem 190 de angajari. Zilnic am adunat gunoiul si am maturat strazile, iar acum noul primar, ajutat de opt consilieri si de fostul primar Constantin Negulescu, cel care a aprobat concesionarea serviciilor noastre – sustinand atunci, in 2006, ca suntem cea mai capabila firma de curatenie pentru oras -, au initiat o propunere in prima sedinta a consiliului si au votat rezilierea contractului castigat de firma Floricola prin licitatie publica”, a declarat Valentina Voicu, directoarea generala a SC Floricola.

„Floricola va da primaria in judecata”

Totodata, primarul municipiului Orsova le-a transmis locuitorilor sa nu mai plateasca serviciile prestate de firma de curatenie, incercand astfel aducerea SC Floricola in colaps financiar.

„Domnul primar, care nu este strain de adunatul gunoiului, pana in 1997 prestand servicii ilegale de curatenie in Orsova, nu doreste decat sa aduca alte firme agreate de Domnia sa si de partid. Ceea ce nu intelege primarul este ca firma Floricola are un contract pentru urmatorii 25 de ani, iar prin incercarile sale de a-i indemna pe orsoveni sa nu mai plateasca nu face decat sa-i pagubeasca pe oameni. Firma Floricola va da in judecata primaria, iar dupa proces, cei care nu au platit vor plati dublu, plus cheltuieli de judecata”, a declarat Constantin Popescu, administratorul SC Floricola.

Initiativa edilului este de neinteles, mai ales ca Primaria Orsova are o datorie de 80.000 de lei pentru doua blocuri sociale „California”, bani ce ar fi trebuit platiti de foarte mult timp firmei SC Floricola.

Desi firma de curatenie a achizitionat un utilaj de spalat si udat strazile in valoare de 105.000 de euro, acesta nu poate fi folosit decat cu acordul primariei.

Incercand sa aflam punctul de vedere al primarului, edilul Orsovei ne-a transmis telefonic sa mergem mai intai la secretara, sa stabilim o intalnire, dupa care ne va primi Domnia sa si ne va raspunde la intrebari.

Intrucat edilul-sef nu a dat nici o declaratie, am cautat raspunsuri la consilierii primariei, care isi aduc aminte ca s-a luat in discutie problema curateniei si ca primarul a spus ca firma care detine serviciul trebuie scoasa de pe piata.

„Trebuie sa reziliem contractul cu Floricola. Este o situatie de interes local si national, preturile serviciilor prestate de Floricola fiind foarte mari”, au relatat consilierii.

Incercarile primarului de reziliere a contractului sunt cu atat mai greu de inteles cu cat preturile stipulate in contractele incheiate intre Floricola si Primaria Orsova, la gunoi si apa, sunt cele mai mici din judet.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *