Probabil cunosti initiativele de plantare a copacilor. Si daca intentionezi sa devii un adept al stilului de viata eco, cu siguranta in capul tau a fost „rasadita” ideea ca iti doresti sa fii MaiMultVerde.
Dar MaiMultVerde nu este doar o initiativa pe care o poti lua pe cont propriu. MaiMultVerde este o asociatie care si-a propus si isi doreste sa lase mostenire copiilor nostri patru anotimpuri, apa potabila si aer curat. Iar toate proiectele desfasurate sunt verzi, indiferent ca vorbim despre plantari, reinverziri, promovarea mersului pe bicicleta, programe de educatie ecologica.
Si pentru acest lucru si-a propus sa demareze un proiect caritabil care sa sprijine plantarea de copaci. Astfel, magazinul online MaiMultVerde, caci despre el este vorba, a aparut in timp, ca urmare a cererilor primite de a participa la targuri, evenimente sau expozitii cu scop de fundraising. Asa au luat fiinta produsele care reprezinta asociatia si care sunt vandute in scop caritabil!
Un alt motiv a fost acela ca cei care sustin activitatea organizatiei printr-o donatie sa primeasca in schimb un produs personalizat.
„Asa au aparut bratarile MaiMultVerde, niste bratari facute cu ajutorul voluntarilor nostri, cu costuri minime. Practic, este vorba de un snur de culoare verde, rosu sau negru, pe care am legat cateva charm-uri sau pandantive din metal, care intruchipeaza frunze, copacei, floricele sau biciclete. Fiecare bratara vanduta inseamna un copacel plantat intr-o viitoare padure, astfel ca, pe langa obiectul in sine, persoana care a achizitionat bratara, face si o fapta buna”, spune Andreea Popescu, asistent comunicare al organzatiei.
Magazinul a fost deschis de circa o luna de zile, dar pentru inceput, vanzarile au mers bine, probabil si datorita perioadei de Sarbatori in care lumea cauta sa daruiasca cadouri frumoase si inspirate.
Ce gasim in magazin?
Fiind vorba despre produse din Romania, in editii limitate, materialele sunt prietenoase cu mediul, de pilda bumbacul organic sau lana. Magazinul gazduieste atat haine pentru femei, cat si pentru barbati, dar si pentru bebelusi, jucarii crosetate, cutii din lemn pictate manual.
Cine sprijina aceasta initiativa?
Cooperarea unor parteneri ale caror produse respecta valorile MaiMultVerde de sustenabilitate a fost un proces firesc. Fiecare partener care a ales sa se asocieze cu magazinul a fost de acord sa directioneze o parte din pretul produselor catre asociatie pentru a ajuta la indeplinirea scopului cu care a pornit la drum proiectul.
Initial, aceste produse au fost vandute la diverse targuri si evenimente, intai bratarile, urmate de sacosele de panza si tricouri. Si pentru ca cererea a fost destul de mare si participarea la targuri destul de redusa, s-a luat decizia deschiderii site-ului.
Astfel, cumparatorii plaseaza comanda, iar produsele sunt livrate la domiciliu cu ajutorul curierilor pe biciclete in Bucuresti. De ce acest mijloc de transport? „Pentru a fi eco pana la capat”. In plus, acest tip de livrare presupune o viteza medie a unui biciclist cu experienta de 25 km/h, cu zece km mai mare decat viteza unei masini”. Iar cei care se ocupa de livrare sunt cei de la Tribul care asigura transportul pe distante relativ scurte.
Despre preturi
„Ramane la latitudinea fiecaruia sa decida daca i se pare echitabil sau nu: preturile nu sunt mari, materialele sunt eco si toate fondurile adunate sunt directionate spre proiecte de impaduriri. Noi folosim numai materiale de buna calitate si avem grija sa ne alegem partenerii pe masura. In plus, multe dintre produsele disponibile sunt facute de mana, astfel ca munca unei persoane si timpul consumat nu pot fi masurate la fel de exact precum cele ale unei masinarii care functioneaza mecanic”, spune Popescu.
Primii copaci rezultati din vanzarile eco vor fi plantanti in luna aprilie
„Noi ne dorim ca in urma vanzarilor din acest magazin online sa putem planta cat mai multi copaci pentru a reabilita zone desertificate, afectate de inundatii si alunecari de teren. In plus, noi ne dorim sa respiram un aer mai curat, pentru ca fiecare copacel plantat inseamna reducerea cantitatii de dioxid de carbon din atmosfera. Primii copacei rezultati din achizitiile de pe site vor fi plantati in aprilie 2013”, continua reprezentatul organizatiei.
Despre plantari si fundraising
„Pana acum au avut loc patru plantari din proiecte de fundraising asemanatoare cu acesta, am plantat 21.000 doar in anii 2011 si 2012 si doar in cadrul unui singur proiect. Deci, se poate… Speram ca in 2013 sa avem prima plantare cu fondurile adunate din magazinul online”.
Dar magazinul online nu este singura campanie de fundraising, ci si initiativa „Fa cadou un copac” prin care oricine doreste poate face o donatie de 10 lei care presupune costul plantarii unui copac si are posibilitate de a boteza copacul care urmeaza a fi plantat. In schimb, primeste si o felicitare pe care o poate pastra sau o poate darui daca vrea sa faca un cadou mai deosebit.
Cu siguranta vara trecuta te-ai plimbat cu bicicleta in parc. Iar daca nu detii una, atunci ai apelat la serviciile Cicloteque. Este o retea de inchiriere biciclete care nu functioneaza in perioada iernii, dar se redeschide odata cu venirea primaverii. De altfel, este primul sistem de bike-sharing din Romania, infiintat in anul 2008 de catre Asociatia MaiMultVerde, iar din 2012 se autosustine din inchirierile utilizatorilor.
In acelasi timp, recent s-a implinit un an de la lansarea proiectului „Lectia de prim ajutor” dezvoltat de ING Asigurari de Viata in parteneriat cu Fundatia pentru SMURD si Asociatia MaiMultVerde. Beneficiarii pot invata de la voluntari cum sa procedeze corect in situatia in care cineva are nevoie de acordarea primului ajutor.
Retine: In viata trebuie sa ridici o casa, sa sadesti un pom si sa faci un copil. Acum, poti incepe cu pasul doi, sadirea unui pom. E cel mai simplu pas care nu necesita un efort maximal. Ba chiar ajuta la indeplinirea celorlalte doua scopuri.