Maimutele, pe cale de disparitie

0
1199

Ultima evaluare realizata de Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (IUCN) arata ca jumatate din speciile de maimute din lume sunt pe cale de disparitie, scrie cotidianul britanic „The Guardian”.

maimute pe cale de disparitie
Raportul intocmit de IUCN analizeaza peste 630 de specii si subspecii de maimute, pe care le incadreaza in trei categorii – „vulnerabile”, „in pericol de disparitie” si „critic amenintate cu disparitia”. „Lista Rosie” intocmita de IUCN arata ca peste 300 din speciile de maimute evaluate au fost clasificate in cea de-a treia categorie.

Potrivit raportului, 71 la suta din primatele de pe teritoriul Asiei sunt incadrate in cea de-a doua categorie, iar situatia a 90 la suta din cele care traiesc in Vietnam si Cambodgia este considerata „critica”.

Omul, principalul vinovat

In ceea ce priveste maimutele de pe continentul african, datele IUCN arata ca 11 din 13 specii care traiesc aici sunt incadrate in a doua si a treia categorie. Primatele de pe continentul american sunt si ele amenintate critic cu disparitia in proportie de 40 la suta.

In ceea ce priveste cauzele, cei mai importanti factori care contribuie la aceasta situatie ii constituie incalzirea globala si distrugerea habitatului maimutelor de catre om.

Totodata, vanatoarea excesiva contribuie si ea la reducerea numarului acestor animale, omul purtand cea mai mare responsabilitate din acest punct de vedere, intrucat apeleaza la aceasta varianta pentru hrana.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.