Primul semi-maraton nocturn are loc in Muntii Retezat

    Agent Green: Linistea din Retezat ar putea fi intrerupta de buldozere si drujbe in cel mai scurt timp
    Primul semi-maraton nocturn are loc in Muntii Retezat

    Primul semi-maraton nocturn desfasurat pe un traseu montan din Romania (masivul Piule-Iorgovanu din Muntii Retezat, din raza localitatii Uricani, Hunedoara) are loc intre 18 si 19 august si poarta numele de competitia „Iorgovanu Night Run”. Aceasta vine in intampinarea celor care doresc sa-si depaseasca limitele intr-un cadru natural deosebit.„Totul a plecat de la o mana de prieteni, in timp ne-am transformat intr-un club montan si momentan ceea ce facem e sa impartim experientele si ideile noastre cu toata lumea.

    La fel s-a intamplat si cu Oslea Hike and Ride Challenge, unde totul a plecat de la turele de freeride, la fel se intampla momentan si cu Iorgovanu Night Run, totul pornind de la turele de noapte in Retezat. Chiar daca ideile sunt indraznete si poate uneori par chiar nebunesti, inainte sa pornim cu o astfel de competitie cerem consultanta din partea Salvamontului, visam traseul ziua, pentru ca noaptea stam mai mult pe el, practic nu lasam niciun detaliu la voia intamplarii. Important e ca ne place ceea ce facem, punem suflet in toate activitatile acestea si se vede” – a declarat Laurentiu Petreanu, vicepresedintele Clubului Alpin Valea Jiului. Punctul cel mai inalt al traseului competitiei se afla pe Varful Iorgovanu (2014 m), munte in pesterile caruia, spune legenda, traia demult un balaur infricosator. Acesta o rapeste intr-o buna zi pe Ana, sora cea mica a viteazului Iorgovanu, iar drept pedeapsa eroul legendei il omoara si ii cara lesul pe crestele muntilor, urma putand fi vazuta pana si azi de catre cei care bat aceste carari.Traseul are caracter montan, este neamenajat si neprotejat; Retezatul Mic este o zona salbatica si uneori imprevizibila din punct de vedere al vremii. Traseul include sapte puncte de control, trei puncte de supraveghere ale Salvamont si trei puncte de realimentare. Pe langa acestea vor fi supravegheate zonele cu potential ridicat de risc dintre check-pointuri.

    Comunicarea se va face prin statii emisie-receptie. Lungimea traseului este de 15 kilometri.Acesta va fi marcat cu banda si spray, ambele reflectorizante. Faptul ca aceasta competitie se desfasoara pe timp de noapte va creste nivelul de concentrare si de dificultate. Traseul va fi foarte bine marcat, iar organizatorii vor lua toate masurile de siguranta, dar atentioneaza ca aceasta competitie se adreseaza persoanelor cu experienta montana. Serviciul Salvamont Uricani va asigura atat desfasurarea in siguranta a concursului, cat si interventia in caz de necesitate. Serviciul Salvamont va mai asigura mijloace de transport si interventie la baza muntelui. Se vor forma echipe fixe si mobile care vor acoperi tot perimetrul traseului. In cazul aparitiei unui fenomen neprevazut concursul se va opri, iar concurentii vor fi indrumati inapoi la baza. Jandarmeria Montana, care se va ocupa de siguranta concurentilor si a tuturor participantilor, se va axa in special pe partea de jos a muntelui. In caz de necesitate evacuarea din zona a potentialilor accidentati se va face cu o ambulanta SMURD.
    Inscrierea se face pe site-ul clubului http://iorgovanu-nightrun.com prin completarea formularului de inscriere; taxa de inscriere in concurs este de 50 de lei.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *