Marea Britanie transporta in Japonia o incarcatura de reziduuri nucleare de mare risc

  0
  468

  Incarcatura de reziduuri nucleare de risc inalt este transportata din Marea Britanie in Japonia, in urma unui acord prin care se vor reduce cu aproape 40 la suta deseurile de acest tip aflate la ora actuala in tara, transmite joi Efe.rezifuuri nucleare

  Programul prevede repatrierea a 925 de tone de reziduuri nucleare de origine straina in Japonia si in alte patru tari, Olanda, Elvetia, Italia si Germania, precizeaza ziarul The Times.

  Protejate foarte bine, cele 28 de recipiente de otel au fost transportate in prima faza pe calea ferata de la uzina din Sellafield, in Cumbria (nord-vestul Angliei), unde erau depozitate temporar inca din anii 90, pana la portul apropiat Barrow-in-Furness. De aici, ele sunt transportate cu un vas special construit si pazit cu garzi inarmate, intr-o calatorie prevazuta sa dureze sase-opt saptamani.

  Ruta maritima exacta si alte detalii ale calatoriei au fost tinute secrete in incercarea de a preveni actele de piraterie sau terorism nuclear. Acest fapt nu linisteste, insa, grupurile antinucleare.

  ‘Transportul in cauza demonstreaza nebunia comertului cu reziduuri nucleare. Acum ne obliga sa alegem intre a mentine Marea Britanie ca depozit de gunoi atomic sau sa avem in fata zece ani de transporturi nucleare, pe fondul riscurilor pentru mediul inconjurator si din partea terorismului’, a declarat Jean McSorley, de la Greenpeace.

  Materialul transportat este compus din izotopi care vor continua sa fie puternic radioactivi pe o perioada de pana la 100.000 ani de acum incolo. In Japonia, materialul va fi depozitat la instalatia nucleara de la Rokkasho, cum nici statul nipon nu detine, la fel ca Marea Britanie, un depozit permanent. In mod traditional, Japonia este cel mai important client al serviciilor britanice de reziduuri nucleare, noteaza Efe.

  Sursa: Adevarul

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.