Vesti bune de la specialisti. Marii Negre se pare ca ii merge din ce in ce mai bine. Analizele si studiile din ultimii ani arata ca Marea Neagra renaste si ca starea ecosistemului sau s-a imbunatatit foarte mult. Cu toate acestea, nu este inca stabilizat si trebuie protejat in continuare.
Acestea sunt concluziile celei de-a patra Conferinte Bianuale a Marii Negre „Marea Neagra – provocari in vederea atingerii starii bune a mediului”, desfasurata zilele acestea, la Constanta. Biologii spun ca poluarea din sursele de pe uscat, desi este inca intensa, indica o tendinta de atenuare, unele specii considerate complet disparute au fost gasite intr-un proces de refacere si stocurile pestilor au inceput sa creasca.
„Mai sunt inca unele probleme in ce priveste hidrocarburile, mai ales, dar este clar ca ecosistemul Marii Negre cunoaste o ameliorare. Stocurile de chefal au crescut in ultimii doi – trei ani. Chefalul este din ce in ce mai prezent, la fel si hamsia si stavridul. Pentru mine este o surpriza pentru ca anul acesta am vazut si lufar mare, de un kilogram, ceea ce nu mai gasisem de mai bine de 15 ani”, a explicat dr. ing. Simion Nicolaev, directorul Institutului National de Cercetare si Dezvoltare Marina „Grigore Antipa”.