Suceava are centrala termica noua pe baza de biomasa

Suceava are centrala termica noua pe baza de biomasa
Suceava are centrala termica noua pe baza de biomasa

Noua centrala termica a orasului Suceava, pe baza de biomasa, va deveni functionala pana la sfarsitul lunii noiembrie. Investitia de 80 de milioane de euro apartine unei companii private, Adrem Invest, si va asigura energie termica pentru circa 22.000 de apartamente conectate la sistemul centralizat. Desi ne aflam in prag de iarna, sucevenii n-au scapat inca de emotii. Societatea de distributie, Termica, este in insolventa, iar autoritatile n-au gasit inca o solutie pentru acest blocaj.

Centrala termica a Sucevei va deveni cea mai moderna centrala pe biomasa din tara, cu o turbina de 34 de Mw si un depozit de 6000 de mp. Este dotata cu patru cazane de biomasa, plus unul special pentru incalzirea apei in timpul verii. Totusi, centrala poate functiona si cu gaz metan pentru a acoperi varfurile de sarcina.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat ca lucrarile sunt in grafic, iar saptamana viitoare, centrala ar putea fi functionala pe gaz metan, urmand ca, pana la sfarsitul acestei luni, sa functioneze si pe biomasa.

Costul de productie al gigacaloriei va fi de 116 lei, dar tariful pentru consumatori va ajunge la 250 de lei, dupa ce se vor adauga costurile de trasnport, distributie si TVA, potrivit unui reprezentant al primariei.

Suceava si-a facut centrala de lux, dar n-are sistem de distributie

Singura problema a municipalitatii, in prag de iarna, mai ramane transportul si distributia agentului termic, in conditiile in care actualul operator, Termica, se afla in insolventa.

„Avem o problema cu distributia pentru ca Termica e in insolventa. Trebuie sa negociem cu administratorii judiciari unele probleme, dar sunt optimist. Despre transport si distributie, am discutat cu consilierii locali. Am propus initierea unor hotarari de consiliu local de predare si continuare a activitatii de transport si distributie”, a spus Lungu. El a subliniat ca municipalitatea nu ar avea posibilitatea sa angajeze personal si sa demareze activitatea de transport si distributie.

Consiliul Local, la propunerea primarului Ion Lungu, a initiat inca din anul 2008 procedurile pentru privatizarea societatii de termoficare la care era unic actionar. Dupa doua tentative ratate de privatizare, autoritatile au organizat o noua licitatie pentru concesionarea serviciului de furnizare a agentului termic pentru populatie si construirea unei centrale de inalta cogenerare care sa functioneze pe baza de biomasa. La licitatie s-a prezentat o singura companie, Adrem Invest, care a si semnat contractul pentru construirea noii centrale. Termenul pentru finalizarea obiectivului era stabilit la doi ani.

Adrem Invest a inceput lucrarile la noua centrala abia in 2013. In 2012, infiintat o noua firma Bioenergy Suceava si a mutat contractul pe aceasta noua firma, care si-a modificat apoi actionariatul.

Intre timp, Consiliul Local a aprobat un plan de restructurare a societatii Termica, care presupune concedierea a 295 dintre cei 569 de angajati ai societatii.

Investitii pe baza de biomasa in Romania

Oamenii de afaceri din Romania se orienteaza catre implementarea investitiilor pe baza de biomasa.

In iulie, Cris-Tim a inaugurat o statie de producere a energiei regenerabile in cogenerare pe baza de biogaz in judetul Prahova, in urma unei investitii de 5 milioane euro.

Statia construita de Genesis BioParteners foloseste resturi vegetale si deseuri organice pentru producerea de energie electrica si termica si are posibilitatea de a stoca biogaz.

Beneficiarul proiectului este fabrica de mezeluri Cris-Tim care primeste energie termica in schimbul deseurilor rezultate din producerea mezelurilor.

De asemenea, Stefan Vuza a atras atentia asupra importantei biomasei, iar Jean Valvis a mentionat potentialul urias al terenurilor necultivate din Romania de a produce energie din biomasa, prin cultivarea de plante energetice. Jean Valvis si-a propus sa dezvolte un proiect complex pe baza de biomasa in Insula Calarasi, unde detine 7.800 de hectare concesionate.

In 2009, a fost inaugurata in Romania cea mai mare centrala de cogenerare pe baza de biomasa. Aceasta se afla la Radauti, judetul Suceava, iar investitia, in valoare de 20 milioane de euro, a apartinut firmei austriece Holzindustrie Schweighofer. Centrala are o capacitate totala de 22 MW, din care 17 MW energie termica si 5MW energie electrica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *