Marius Rus (PER): Gunoaiele intregesc decorul Bistritei europene reale

Marius Rus (PER): Gunoaiele intregesc decorul Bistritei europene reale
Marius Rus (PER): Gunoaiele intregesc decorul Bistritei europene reale

”Se trambiteaza mult ca municipiul nostru este european. Sunt ferm convins de acest lucru, dar doar pe hartiile burdusite prin sertare, pentru ca realitatea din teren este cu totul alta. Dar ca sa constati asta trebuie sa te deplasezi la fata locului, nu sa te gandesti la nemurirea sufletului in birourile institutiilor, care ar trebui sa ia masuri ferme cu gunoiul care intr-o buna zi ne va sufoca”.

marius rus aps perSe trambiteaza mult si cu mare fast ca municipiul nostru este european. Sunt ferm convins de acest lucru, dar doar pe hartiile si documentele burdusite prin sertarele institutiilor statului roman, pentru ca realitatea din teren este cu totul alta. Aceste afirmatii le sustin sus si tare ca un bun cunoscator al situatiei din teren si aici ma refer la apele interioare ale judetului nostru, cat si la problemele de mediu. Dar sa constati realitatea din teren trebuie sa te deplasezi la fata locului, nu sa te gandesti la nemurirea sufletului in birourile institutiilor, care ar trebui sa vegheze si sa ia masuri ferme cu gunoiul care intr-o buna zi ne va sufoca.

ecologisti raul bistritaDe cateva zile am primit informatii cu privire la furturile de minerale si aici ma refer la “masive de sare” din albia majora a raului Bistrita Ardeleana in cartierul component Sarata. Sigur ca m-am deplasat la fata locului, impreuna cu custodele acestei arii protejate si cu doi ecologisti, in ideea de a vedea daca informatiile primite sunt adevarate. Nu mare ne-a fost mirarea sa prindem in flagrant o parte din cei care se ocupa cu aceasta indeletnicire si care la vederea aparatelor foto si a camerei au dat bir cu fugitii. Se pare ca aici este o practica mult mai veche, avand un proces tehnologic foarte bine pus la punct. Din informatiile primite, aici kg de sare se vinde, evident la negru, cu 0,25 bani dar numai cantitatea de la o tona in sus. Cine sunt beneficiarii? Si cum este posibila hotia la drumul mare din aria protejata Sit Natura 2000? Unde sunt institutiile abilitate care trebuie sa protejeze mineralele si ariile?

gunoaie mal rauUn alt fenomen intalnit in zona te arunca intr-o lume debusolanta, undeva in sec. al XVIII -lea, departe de aspiratiile vietii cotidiene din acest secol. Gunoaiele menajere si cele de constructii fac decorul Bistritei europene reale. Unde sunt marile proiecte si banii care s-au alocat in acest sens? Traim intr-o lume a aliantelor politice si a traseismului politic, suntem europeni pe hartie iar Romania este furata si jefuita bucata cu bucata. Dupa 24 de ani, cred ca noi “prostimea” nu mai avem incredere in aceste institutii ale statului si ne mai ramane o singura cale de atac si anume votul.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente