Masdar, „orasul verde” din mijlocul desertului

0
465

In contextul in care poluarea si costul petrolului devin probleme tot mai presante pentru omenire, proiectele „verzi” ajung sa fie tot mai atragatoare si sansele lor de realizare cresc, mai ales acolo unde criza economica se dovedeste a avea consecinte pozitive. Un exemplu ar fi tarile arabe.

Astfel, undeva in mijlocul desertului ce inconjoara Abu Dhabi-ul, se ridica un „oras verde”, in valoare de 22 miliarde de dolari. Arabii planuiesc construirea unei asezari ce promite a aduce noi solutii pentru problemele globale ale mediului.

Initiat in 2006, proiectul denumit Masdar, se va intinde pe o suprafata de 6 km2, cu o populatie de aproximativ 50,000 de locuitori. Constructia sa este menita sa dureze opt ani, iar prima parte va fi data in folosinta in 2009. Proiectie pe baza de energie solara sau geotermala, emisii de carbon sau poluare provenita din alte surse zero, aceastea sunt regulile de baza ale ridicarii Masdar.

In locul masinilor, care din start sunt interzise in oras, se va organiza un masiv sistem electric de transport in comun. Strazile vor fi umbrite de ecrane gigantice pentru a scadea temperatura, si a elimina necesitatea de aer conditionat. Toata enegia folosita in oras va fi generata printr-o tehnologie noua, prin intermediul panourilor solare si turbinelor de vant.

Initiatorii proiectului insista ca ceea ce ridica ei reprezinta mai mult decat un simplu oras.
Un mare numar de „afaceri verzi” vor fi invitate sa-si desfasoare activitatea prin intermediul cercetarii si dezvoltarii unor noi produse si servicii verzi. Planul de finantare nu este inca finalizat, dar toata lumea pare sa fie de acord ca Emiratele Arabe sunt cea mai buna locatie pentru proiect.

Masdar va reprezenta cel mai nou proiect de planificare, specializare, cercetare si tehnologie inalta ce inglobeaza un mediu viu, similar altor proiecte precum Novosibirsk din Rusia sau Tsukuba din Japonia. Printre partenerii proiectului se numara companii notabile precum General Electric, BP, Rolls-Royce sau Fiat.

Sursa: The Money Channel

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.