Masina „fara apa” reduce consumul de energie

  0
  569

  Spalarea „uscata” va deveni o activitate comuna dupa lansarea unei noi masini de spalat realizate de cei de la compania Xeros, din Marea Britanie.masina de spalat

  Potrivit „The Guardian”, aceasta foloseste granule din plastic care absorb petele si consuma cu 90% mai putina apa pentru un ciclu de spalare normal. Producatorii spun ca noua inventie va reduce facturile la energie cu pana la 30%.

  Cum functioneaza

  Procesul Xeros foloseste granule de 3 milimetri din nylon. Acestea ajung in cuva masinii imediat ce hainele sunt inmuiate, iar umiditatea este la nivelul potrivit. Dupa incheierea ciclului de spalare, granulele se scurg pe unde iesea in mod obisnuit apa. „Economia de apa, detergent si electricitate, dar si costurile mai mici ale granulelor produc, dupa calculul nostru, o economie de 30% pentru utilizatori”, spune directorul Xeros, Bill Westwater, pentru „The Guardian”.

  Datorita proprietatilor naturale ale nylonului, granulele atrag petele si, la 100% umiditate, petele sunt absorbite in centrul acestora pentru ca structura moleculara a plasticului devine amorfa. Atunci cand granulele nu se mai pot refolosi, fiind pline de pete si de murdarie, pot fi colectate si reciclate, de exemplu, in tablouri de bord pentru masini. Inventia se bazeaza pe sudiile cercetatorului Stephen Burkinshaw, de la Universitatea Leeds din Marea Britanie.

  Sursa: Adevarul

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.