Pulberea caramizie care a cazut saptamana trecuta in mai multe orase din sudul tarii contine fier, cupru, plumb si alte metale grele. Specialistii de la pro-tectia mediului spun ca, in mod normal, in aer nu ar trebui sa existe nicio urma de astfel de metale si ca inhalarea acestora poate fi periculoasa daca fenomenul se va repeta.
La finele saptamanii trecute, peste Constanta si imprejurimi s-a asternut un praf de culoare caramizie. Potrivit specialistilor de la Mediu, fenomenul a fost semnalat in judetul Constanta, in Baragan si in Bucuresti. Patronii de spalatorii auto au fost cei mai fericiti. „Am avut clienti cu 200% mai multi fata de o zi buna”, a afirmat Ion Butu, patronul unei spalatorii din Constanta.
Specialistii Agentiei de Protectia Mediului (APM) Constanta au prelevat probe pentru a stabili componenta prafului, iar rezultatele analizelor dovedesc o realitate de necrezut. „Ploaia” continea cupru, fier si zinc in cantitati apreciabile.
Praf din desert
De asemenea, in aerul respirat de cei din Dobrogea s-a regasit si crom, plumb, nichel, arsen si cadmiu. Specialistii declara ca aceste metale grele se regasesc in mod normal doar in sol.
„Aerul pe care il respiram contine oxigen, azot si gaze inerte”, au precizat specialistii APM. Ei spun ca niciodata pana acum nu s-au mai intalnit cu un asemenea fenomen. Tinand cont ca praful a afectat si capitala Greciei, Atena, reprezentantii APM Constanta au presupus ca este vorba despre o pulbere adusa de vanturi din Sahara. „Pulberile pot fi ridicate la inaltimi mari, de pana la 1,6 kilometri. La asemenea inaltimi, curentii de aer le poarta pe distante mari”, a explicat directorul APM Constanta, Senol Zevri.
Meteorologii contrazic ipoteza aceasta. „Hartile noastre din acea noapte nu indicau o legatura cu nordul Africii, asa ca excludem aceasta ipoteza”, a explicat Ion Paun, de la Centrul Meteorologic Dobrogea.
Specialistii spun ca periculozitatea pulberilor este data nu doar de compozitia chimica, ci si de dimensiunile particulelor. Prin inhalare, acestea ajung in plamani. „Putem considera ca am avut noroc, avand in vedere ca pulberile s-au depus in timpul noptii, sub forma de noroi si nu direct ca material prafos. Gradul de periculozitate a fost diminuat”, a mai precizat Zevri. Expertul de mediu Traian Petrescu atrage insa atentia ca fenomenul este grav: „Metalele grele nu pot fi tratate in niciun fel. A plouat, s-au dus in canalizare, in sol si vor ajunge in panza freatica, ceea ce este foarte periculos”.
Pericol
Medicii avertizeaza ca fenomenul poate deveni periculos pentru sanatatea populatiei in cazul in care se repeta. In cantitati mari, plumbul poate genera anemie, nichelul – boli respiratorii, cadmiul – hipertensiune arteriala si ateroscleroza, iar cuprul poate determina iritatii ale cailor respiratorii.
Sursa: Adevarul