Masina viitorului

0
826

Revista franceza Capital a publicat recent un top al inventiilor care vor schimba lumea in urmatorii 30 de ani. Cea mai importanta este masina cu hidrogen, pentru care General Motor a investit, in ultimii ani, peste un miliard de dolari.

Un pas mare pentru omenire, avand in vedere ca rezervele de hidrocarburi se vor termina, iar poluarea si-a pus amprenta pe fenomenul incalzirii globale. Se estimeaza ca productia in masa a automobilului cu hidrogen se va produce incepand cu 2010. Si inginerii germani au construit o masina care poate parcurge un record mondial de 761 de kilometri, consumand doar un litru de hidrogen. Asa numita Hyun 3000, prezentata la recentul Congres al Celulelor de Combustibil din Stuttgart, a fost condusa de la Berlin pana la Barcelona, consumand mai putin de trei litri de combustibil-hidrogen.
O alta varianta pentru a economisi energie este masina electrica. Deja exista baterii care sporesc autonomia automobilului electric de la 80 km la 200 km. Se estimeaza ca in 15 ani se va ajunge la performante mari, precum incarcarea bateriilor in mai putin de o ora. Plinul de energie electrica costa numai cinci euro. Toyota a insistat cel mai mult pe aceasta solutie, prin modelul Prius, care are vanzari excelente in SUA si a ajuns „Masina Anului” si in Europa. Principiul e simplu: pana la 70 km/h e suficienta puterea furnizata de motorul electric, iar dupa depasirea acestei viteze motorul clasic, cu benzina, intra automat in functiune. In timpul functionarii acestuia, se incarca automat si acumulatorii motorului electric. Rezulta o mare economie de carburant, deci mai putina poluare. Pretul unei astfel de masini nu e cu nimic mai mare decat al unei masini clasice.

Sursa: Ieseanul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.