Medicii veterinari nu au vazut decat in carti pistolul cu glonte captiv

Constantenii care vor dori sa manance, de sarbatori, carne de porc din ograda proprie, vor trebui sa respecte normele europene, oricat de aberante le-ar considera. Astfel, inainte de sacrificare, animalele vor fi adormite, cu un anestezic injectat cu un pistol special, pentru a nu simti nici cea mai mica durere.

Autoritatile au inceput deja pregatirile in acest sens: detinatorii de animale au fost instiintati ca nu au voie sa taie animalele decat in prezenta medicilor veterinari, iar acestia au fost intruiti in privinta procedurilor standard. Problema este insa ca, desi sarbatorile se apropie cu pasi repezi, nici un medic veterinar nu a vazut inca cum arata un pistol cu glont captiv, pe care se presupune ca ar trebui sa stie sa-l foloseasca.

Spre deznadejdea fermierilor – sau simplilor gospodari – constanteni, intrarea in Uniunea Europeana le-a dat peste cap traditiile impamantenite de generatii. Pentru ca europenii nu priveau cu ochi buni modul in care romanii isi sacrificau animalele, autoritatile, in speta Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, impreuna cu membrii Colegiului Medicilor Veterinari au gasit o cale de mijloc: inainte de a fi taiati, purceii trebuie adormiti cu un anestezic, injectat cu un pistol special, prin intermediul unui glont captiv. In acest sens, in ultima saptamana, medicii veterinari constanteni, asemenea colegilor din tara au fost instruiti in privinta procedurilor standard ce trebuie respectate, dar mai ales a modului in care se foloseste aceasta arma. „Noi am facut instruirea, cu toti medicii veterinari, carora li s-a explicat cum trebuie folosite aceste pistoale. De altfel, medicii le vor explica la randul lor asistentilor si ajutoarelor lor, pentru ca este imposibil ca ei sa fie prezenti la toate sacrificarile”, ne-a declarat dr. Gheorghe Dinca, directorul adjunct al Directiei Sanitar Veterinare Constanta. Oricat de instruiti ar fi insa veterinarii, acestia se confrunta cu o alta problema: nu au vazut niciodata un astfel de pistol, instruirea s-a facut, vorba aceea, pur teoretic, iar data exacta cand vor primi aceste arme si gloantele captive, nu le-a fost comunicata.
Constantenii incep sacrificarea porcilor de pe 10 decembrie

Mai mult, pana in prezent aceste pistoale nici nu au fost achizitionate de autoritatile romane, cumpararea lor urmand sa aiba loc undeva in cursul acestei saptamani. Cert este insa ca, dupa cum ne-au declarat medicii veterinari, costul unei astfel de arme variaza intre 500 si 800 de euro. Cat ii priveste pe proprietarii care vor „uita” sa-si adoarma porcii inainte de taiere, sunt pasibili de amenzi de pana la 600 lei. Reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare Constanta considera insa ca gospodarii constanteni nu au motive sa se ingrijoreze. „Din experienta anilor trecuti, constantenii incep sa-si taie porcii de pe 10 decembrie. Speram ca pana la acea data toate aspectele sa fie puse la punct”, ne-a mai declarat dr. Gheorghe Dinca.

Sursa: Replica Online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *