Mediu poluat cu sau fara voia noastra

Daca pe strazile din centrul municipiului Oradea, intalnim aproape la tot pasul aruncate pe jos gunoaie, intr-un loc foarte aglomerat cum este in zona Garii Centrale, putem spune ca mizeria este la ea acasa. Pentru un oras cu pretentii europene, Oradea mai are mult de lucru la imaginea pe care o ofera la o prima vedere. Orice trecator care are drum prin zona Garii Centrale poate vedea mormanele de gunoaie. Fie ca sunt resturi menajere, cartoane, pet-uri sau chiar moloz, nimeni nu pare sa fie deranjat de prezenta lor.

Desi zona Garii este una foarte circulata, firma de salubritate care ar trebui sa se ocupe de ridicare gunoiului se pare ca a uitat sa mai faca cate o razie prin zona. De pe urma acestei ignorante au de gastigat cersetorii, care-si mai gasesc astfel cate un colt de paine sau se incalzesc, dand foc deseurilor. De cele mai multe ori aceste gunoaie sunt un adevarat focar de infectie atat pentru cersetori cat si pentru trecatori.

“De mult nu s-a mai facut o curatenie adevarata in zona. Gara se tot modernizeaza si se renoveaza de cativa ani, dar eu cred ca ar mai trebui facut si cate un pic de curatenie, deoarece oricand poate izbucni un focar de infectie”, ne-a spus L.M., un locuitor din Piata Bucuresti. “Colectarea gunoaielor din municipiul Oradea se face dupa un orar bine stabilit, fiecare zona a orasului avand alocate anumite zile. Gunoaiele din zona Garii Centrale sunt ridicate aproape zilnic, dar, din cauza cersetorilor care isi duc veacul prin zona, mormanele de gunoaie apar noaptea mai ceva ca ciupercile dupa ploaie”, ne-a declarat Ioan Sarac, director general RER Ecologic Service Oradea SA.

Desi in cazul depozitarii ilegale a gunoaielor, amenda pentru persoanele fizice este de 500 de lei, iar pentru persoanele juridice 2000 lei, cei in cauza nu par sa se simta amenintati de aceste sanctiuni. Pana la urma, vinovati de aceasta situatie sunt atat autoritatile care nu iau masurile legale, cat si cei care arunca gunoaiele fara sa le pese de sanatatea lor si a celor din jur.

Sursa: Crisana

Articole similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,176FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente