Diversitatea biologica – biodiversitatea – este o tema prioritara, care ne priveste pe toti. In zilele noastre, pamantul se confrunta cu o reducere fara precedent a biodiversitatii sale. Alaturi de schimbarile climatice, aceasta este una dintre cele mai mari provocari la care este supusa planeta noastra.
Biodiversitatea inseamna totalitatea modalitatilor prin care se manifesta viata, cu toate formele ei de existenta si de asociere: diversitatea indivizilor, e speciilor si a ecosistemelor – plante, animale, pasari, insecte – si habitatul lor natural – paduri, oceane, lacuri, rauri, campii etc. Ea ne asigura mancarea sanatoasa, aerul proaspat si apa curata. Iti poti imagina viata fara paduri, fara cantecul pasarilor sau fara plante? Ar fi foarte trist….
Probabil ca ati citit despre exploatarea masiva a padurilor tropicale de pe Amazon, amenintate astfel cu disparitia, sau despre distrugerea habitatului natural al unor animale din Africa. Si in Europa, biodiversitatea este grav amenintata. Se estimeaza ca rata de disparitie a speciilor, este la ora actuala, de pana la 10.000 de ori mai mare decat procesul natural. Daca nu actionam acum pentru conservarea diversitatii biologice, in curand nu vom mai putea face nimic.
In Europa, intalnim o mare varietate a peisajului, de la Muntii Alpi, la padurile virgine din carpatii Meridionali, la tarmul insorit al Mediteranei. Toate acestea adapostesc multe specii de animale si de plante salbatice. Insa, comportamentul iresponsabil al omului fata de mediul inconjurator a dus la disparitia multor specii si continua sa ameninte existenta altor multe animale, pasari si plante.
DISPARITIA ESTE DEFINITIVA!
Europa gazduieste circa 200.000 de specii de animale si de plante. 335 de specii de vertebrate risca sa dispara; printre ele se numara linxul iberic, ursul brun si toate mamiferele marine. Amenintate cu disparitia sunt si 43%dintre speciile de pasari, 45% dintre speciile de fluturi, 30% dintre amfibieni, 45% dintre reptile si 52% dintre pestii de apa dulce. Circa 800 e specii de plante din Europa sunt in pericol. Acestea ar putea constitui surse de hrana, de medicamente si tratamente noi, de materii prime in biotehnologie, dar, daca dispar, nu vom sti niciodata cat de utile ar fi putut sa fie.
Cauzele distrugerii biodiversitatii, prin pierderea habitatului natural si prin distrugerea ecosistemelor, sunt: agricultura intensiva, constructiile, poluarea, exploatarea exagerata a padurilor, a oceanelor, a raurilor, a lacurilor, a solului, dar si schimbarile climatice.
Biodiversitatea trebuie conservata pretutindeni pe Pamant, deoarece genereaza, pe de o parte, bunuri si asigura servicii direct utilizabile sistemului socio- economic, iar pe de alta parte, mentine procesele ecologice la nivel local, regional si global.
Peste tot in lume, pierderea biodiversitatii reduce valoarea eforturilor de imbunatatire a calitatii vietii – a situatiei economice, sociale, a mediului.
De exemplu, biodiversitatea globala ne asigura 25% dintre medicamente. In tarile sarace sau in curs de dezvoltare, populatia nevoiasa este cea care se bazeaza mai mult pe natura – pentru hrana, apa curata, lemne de foc etc.
Protejarea biodiversitatii poate ajuta la reducerea impactului schimbarilor climatice. Unele ecosisteme ajuta la diminuarea concentratiilor de gaze de sera, cum ar fi padurile sau turbariile. Alte ecosisteme ne pot proteja impotriva catastrofelor naturale, amplificate de schimbarile climatice. De exemplu, zonele litorale de coasta asigura protectie sporita impotriva valurilor uriase cauzate de uragane, iar cursurile de apa si ecosistemele de campie ajuta la reducerea efectelor inundatiilor.
Autor: ELLA
Pagina Web: https://www.ecomagazin.ro/opinia.mea.ella