Australia: Mediul marin este grav afectat de incalzire

Australia: Mediul marin este grav afectat de incalzire

Cercetatori australieni au afirmat vineri ca exista „dovezi evidente” ale impactului negativ al incalzirii globale asupra conservarii faunei si florei. Circa 80 dintre cei mai buni experti marini din Australia, membri ai Institutului guvernamental CSIRO, au realizat o harta a efectelor incalzirii globale asupra oceanelor din jurul tarii, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Ei spun ca este vorba de „impacturi semnificative”. „Schimbarea climei este o realitate: incalzirea rapida din sud-est si incalzirea curentului din estul Australiei sunt modificari fizice de amploare”, arata documentul.

„Exista dovezi incontestabile ale migrarii masive spre sud a pestilor tropicali si a unor specii de plancton, ale scaderii numarului de pesti din zonele temperate si primele semne ale efectului acidifierii oceanelor asupra speciilor marine cu cochilie”, adauga raportul.

In document, sud-estul Australiei este considerat „punctul fierbinte al incalzirii globale”. Miscarile spre sud si intarirea intensitatii vanturilor din emisfera sudica vor duce la intensificarea si cresterea temperaturii curentului estic.

„Multe specii de plancton, pesti si nevertebrate se gasesc acum mai spre sud pentru ca larvele si puietul sunt dusi de puterea curentului si incalzirea severa din regiune”, au spus oamenii de stiinta. Numarul serpilor marini este in scadere, locurile de reproducere ale broastelor testoase sunt date peste cap din cauza cresterii temperaturii pe plaje, ca si hrana si reproducerea pasarilor si mamiferelor marine.

In ultimii 30 de ani, fenomenul de albire a coralilor s-a accentuat si situatia se va agrava in continuare, „ducand la o degradare permanenta a majoritatii recifelor de corali pana la jumatatea sau sfarsitul secolului”.

In acest tablou intunecat, Elvira Poloczanska, sefa programului, spune ca exista totusi raze de speranta, cum ar fi capacitatea anumitor pesti tropicali de a se adapta mai bine decat se credea la incalzire. „Nu se stie insa daca aceasta capacitate este comuna multor specii si nici daca sunt afectate procese sensibile, cum ar fi reproducerea”, incheie ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *