Membri ai asociatiilor Alburnus Maior si ARA, agresati de angajati ai RMGC

Zgonea: Luni convoc?m BP reunite la Parlament pentru Comisia special? pentru Ro?ia Montan?
Membri ai asociatiilor Alburnus Maior si ARA, agresati de angajati ai RMGC

Prima zi a atelierului foto-video organizat la Rosia Montana de Asociatia Alburnus Maior cu colaborarea Asociatiei ARA – „Arhitectura. Restaurare. Arheologie”, pentru a documenta prin imagini patrimoniul cultural spectaculos al sitului. Participa, alaturi de organizatori, 10 artisti foto-video din Cluj, Sibiu, Bucuresti.

Cu putin inainte de reuniunea de inaugurare a atelierului, care urma sa aiba loc incepand cu ora 15 la Casa parohiala unitariana – o cladire istorica datand din secolul al XVIII-lea restaurata de asociatia ARA – cativa participanti schimbau impresii despre aparatura foto si faceau probe de incadrare in fata casei, pe strada. Acesta a constituit momentul asteptat pentru un atac violent organizat de un grup format din circa 30-40 de persoane, angajati ai societatii comerciale Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) aflati in timpul programului de lucru si imbracati, cei mai multi dintre ei, in echipamentul de lucru inscriptionat cu sigla si denumirea companiei: Rosia Montana Gold Corporation.

A urmat o jumatate de ora in care din corul de strigate, neintrerupte si violente, asortate cu imbranceli s-au desprins numeroase amenintari, colorate, grafice pe alocuri – „va rup gatul!” – impartite cu insistenta de membrii grupului de soc al RMGC catre participantii la atelier si mai ales catre organizatori, membrii Alburnus Maior si ARA. Am patruns in mijlocul grupului care se formase in jurul accesului in casa parohiala incercand sa inteleg ce se intampla. Am fost imediat inhatat de manerul rucsacului pe care-l purtam in spate si imbrancit cu brutalitate in josul strazii. Revenit in fata casei parohiale, am fost bruscat si imbrancit din nou. Agresorii formasera o gramada compacta incercand sa ne impinga in casa si sa ne inchida acolo. Orice incercare de temperare a fost inutila, iar replicile pe care le-am primit s-au mentinut in registrul amenintarilor si al insultelor. Enumar cateva dintre ele: „daca luni dimineata mai sunteti aici va rupem picioarele (n.n. urmeaza sambata si duminica, zile in care angajatii RMGC nu muncesc); „va rup gatul”; „noi minerii nu ne temem, venim si pana la Bucuresti daca-i nevoie, ca doar am mai fost”. Astazi este 15 iunie!

Angajatii companiei mi-au reprosat ca impiedic proiectul minier si astfel ii privez de un loc de munca, singurul pe care l-ar putea avea in Rosia Montana. Cliseul „locurilor de munca” este una dintre cele mai abjecte forme de manipulare la care sunt supusi acesti oameni, fata de care, pentru violenta cu care ne-au tratat imi exprim revolta, dar in acelasi timp si compasiunea: parasiti de stat dupa inchiderea minelor, au ajuns sa locuiasca intr-un mic oras in care toate serviciile publice si sociale sunt intr-un fel sau altul acaparate, controlate, mituite de compania miniera: RMGC este inceputul si sfarsitul, acorda premiile la sfarsitul anului scolar, distribuie ajutoare, plateste excursii in tara pentru pensionari, curata strazile, taie lemne, taie frunze. Oriunde te intorci in timpul programului de lucru poti vedea castile galbene ale angajatilor companiei. Rosia Montana este o asezare invadata.

Reamintesc ca Asociatia ARA a realizat la Rosia Montana de-a lungul ultimilor cinci ani mai multe lucrari de salvare prin conservare si restaurare a unor cladiri istorice si trei editii ale Scolilor de vara ARA, in care studenti la facultatile de arhitectura din toata tara contribuie la programul de salvare prin documentare a patrimoniului arhitectural. Toate actiunile noastre s-au desfasurat cu sprijinul si cu participarea comunitatii locale – care nu este formata doar din cei care ne-au agresat astazi, multi dintre acestia ne-rosieni sau fosti rosieni, persoane care si-au vandut proprietatile companiei miniere si fie au plecat deja, fie sunt in asteptarea plecarii din Rosia Montana. Rezultatele actiunilor ARA in directia salvarii patrimoniului si a comunitatii de la Rosia Montana au un voit si pronuntat caracter didactic si demonstrativ: noi dorim sa educam atat participantii la santierele si scolile pe care le organizam, cat si populatia locala si publicul. Si dorim sa demonstram ca exista si o alta cale de (re-)creare a unor mecanisme economice si sociale care sa asigure salvarea Rosiei Montane. Si aceasta cale nu presupune distrugerea patrimoniului cultural – de importanta universala – ci tratarea sa ca resursa inepuizabila, cu conditia gestionarii atente.

Busculada din dupa-amiaza aceasta a fost precedata de doua alte episoade pasagere din timpul diminetii, cand liderul sindicatului Viitorul Mineritului Rosia Montana – astazi lider belicos, nu „tanar din Abrud venit sa-si caute de lucru”, cum il prezentase in mod fals Mihai Tatulici la emisiunea pe care a realizat-o in data de 6 februarie la Rosia Montana – a incercat prin gesticulatie vehementa si amenintari verbale sa ma intimideze. Acelasi lider de sindicat corporatist, Cristian Albu, semneaza un „comunicat de presa” preluat de media on-line in cursul serii, in care prezinta evenimentele in mod mincinos, incercand sa manipuleze opinia publica. De ce sa fi simtit dl. Albu nevoia de a-si justifica aversiunea fata de reprezentantii organizatiilor care se opun proiectului minier? Mai tarziu in cursul diminetii alti membrii ai societati civile comerciale de la Rosia Montana, alcatuita din ONG-urile de casa ale companiei miniere, de data aceasta reprezentand „Pro Rosia Montana” – denumire contradictorie pentru o organizatie care militeaza pentru distrugerea Rosiei Montate prin mineritul in cariera deschisa – au incercat un scurt exercitiu de intimidare la adresa mea.

Amenintarile care ne-au fost adresate acum au un precedent de loc de neglijat in emisiunea mentionata, realizata de dl. Mihai Tatulici in luna februarie, in care primarul comunei (recent reales) m-a avertizat sa nu mai cutez sa revin la Rosia Montana!

In incheierea evenimentului de azi a sosit la casa parohiala, la apelul unuia dintre organizatorii atelierului de fotografie, politia. Seful de post, de serviciu la momentul evenimentului, a incercat sa-i domoleasca pe angajatii RMGC – fara insa a legitima vreunul din ei – si in acelasi timp sa afle care-i scopul prezentei noastre acolo. Din partea noastra asiguram ca vom depune plangeri impotriva agresorilor.

Dr. Stefan Balici
arhitect, vicepresedinte ARA
lector universitar la Departamentul de Istoria si Teoria Arhitecturii si Conservarea Patrimoniului din cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”, Bucuresti

ARA este o organizatie formata din cercetatori si practicieni din domeniul studierii si protejarii patrimoniului cultural. Printre membrii sai se numara specialisti de renume ai unor domenii precum arheologie, istorie, istoria arhitecturii si a artei, restaurarea picturilor murale. Actiunile ARA – la Rosia Montana si in alte situri de mare valoare – contribuie la mai buna cunoastere si protejare a patrimoniului cultural al Romaniei.

Atelierul de fotografie de la Rosia Montana este organizat de Asociatia Alburnus Maior si ARA si se desfasoara intre 15 si 17 iunie. Scopul atelierului este alcatuirea unei documentatii foto si video profesionale a patrimoniului exceptional al sitului. Participantii sunt fotografi, directori de imagine, cineasti cu experienta si cu rezultate deosebite in domeniul artei foto-video.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *