Mesaj de sustinere a valorilor democratice si ecologiste in Republica Moldova

alianta-partidul-verde-ecologistii-bistr-3685.jpgPartidul Verde din Romania a urmarit cu maxim interes evolutiile din Republica Moldova cu prilejul alegerilor generale din 5 aprilie 2009 si a sustinut protestele pasnice ale societatii civile si fortelor politice democratice pentru respectarea drepturilor fundamentale si organizarea unor alegeri libere si corecte.

Partidul Verde din Romania condamna utilizarea fortei de catre autoritatile comuniste de la Chisinau intr-un mod specific unui stat totalitar. Reprimarea brutala a demonstrantilor a condus la moartea unor tineri, la violente si rele tratamente asupra persoanelor arestate. Inabusirea presei s-a facut prin expulzarea unor jurnalisti si stoparea accesului la paginile de internet ale unor publicatii si la transmisiile unor posturi independente de televiziune. De asemenea, s-a recurs la intimidarea vocilor publice care militau pentru democratie si alegeri libere si corecte.

Lista lunga a nedreptatilor si abuzurilor deosebit de grave comise de regimul comunist de la Chisinau au revoltat opinia publica internationala si au determinat luarea unor pozitii oficiale de condamnare a acestora de catre institutii europene.

Rezolutia adoptata in 7 mai 2009 de catre Parlamentul European[1] privind situatia din Republica Moldova in urma alegerilor parlamentare din 5 aprilie, reprezinta un document de referinta care condamna ferm actiunile abuzive la care a recurs regimul comunist de la Chisinau pentru a-si prezerva puterea in mod nedemocratic.

Este binecunoscut faptul ca aceia care reusesc sa schimbe lumea sunt oamenii care nu renunta sa isi apere si promoveze valorile chiar si in cele mai grele conditii. Consideram ca este un succes important al societatii civile si al opozitiei din Republica Moldova faptul ca in 29 iulie a.c. au loc alegeri anticipate si ca este data astfel o noua sansa de schimbare a guvernarii comuniste.

Partidul Verde din Romania saluta acest succes si isi exprima admiratia pentru perseverenta si energia cu care valorile democratice sunt aparate de catre societatea civila si opozitie in Republica Moldova.

Valorile ecologiste promovate de Verzii Europeni[2], din care si Partidul Ecologist “Alianta Verde” din Moldova si Partidul Verde din Romania fac parte, gasesc o din ce in ce mai larga sustinere in Europa. La ultimele alegeri europarlamentare grupul parlamentar verde a obtinut cu 11 mandate mai mult in Parlamentul European fata de precedenta legislatura, fiind in prezent al 4-lea grup europarlamentar(53 deputati).

Este deosebit de important pentru dezvoltarea economiei prin utilizarea tehnologiilor verzi, pentru prezervarea naturii si asigurarea unui mediu urban nepoluat, pentru maturizarea societatilor noastre prin promovarea concreta a dezideratelor verzi si pentru consolidarea valorilor democratice in general, ca politicile publice verzi sa ocupe un loc central in agenda administratiilor centrale si locale din Republica Moldova si din Romania. Or, acest lucru il pot face cel mai bine partidele verzi din cele doua tari, acestea fiind formatiunile politice care isi asuma in mod organic viziunea si directia de actiune ecologiste.

Ne exprimam speranta ca, la alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie, cetatenii din Republica Moldova vor sustine Partidul Ecologist “Alianta Verde” din Moldova dand astfel o sansa consistenta implementarii politicilor verzi si apropierii de valorile constitutive ale Uniunii Europene.

Uram totodata succes colegilor nostri ecologisti din Republica Moldova in aceasta campanie electorala si in demersurile viitoare de promovare a valorilor verzi pe agenda publica.

Partidul Verde
Co-Presedinte: Silviu Popa
Secretar General: Silviu Dumitru
www.verzii.ro
www.partidulverde.ro

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente