Array

Metoda profitabila de reutilizare a deseurilor nucleare

Metoda profitabila de reutilizare a deseurilor nucleare

In incercarea de a compensa costurile uriase generate de depozitarea deseurilor nucleare, guvernul britanic planuieste sa le refoloseasca.
Un program pilot, in valoare de 1 milion de lire, initiat de Agentia Spatiala Europeana a demonstrat ca bateriile nucleare folosite in misiunile spatiale ar putea fi create dintr-un izotop ce se gaseste in plutoniul provenit din situl Sellafield, Cumbria.

Laboratorul Nuclear National al Marii Britanii a reusit sa genereze americiu-241 din plutoniu in urma reprocesarii combustibilului.
Agentia Spatiala Europeana este de parere ca americiu-241 ar putea inlocui plutoniu-238, element disponibil doar in Rusia si SUA. Acesta ar putea fi folosit ca sursa independenta de energie pentru misiunile spatiale.

Bateriile nucleare au fost create in anii ’50, iar o singura bucata contine aproximativ 5kg de material nuclear.
Pe masura ce izotopul se descompune, el poate elimina caldura timp de mai multe decenii, motiv pentru care specialistii spun ca energia calorica poate fi utilizata pentru a mentine temperatura instrumentelor in spatiu sau pentru a genera electricitate.
Descoperirea poate genera milioane de euro, iar SUA se numara printre potentialii cumparatori, intrucat plutoniu-238 poate fi generat doar in reactoarele dedicate armamentului, care in prezent sunt inchise.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,166FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente