Unele mezeluri favorizeaza apa-ri-tia cancerului de colon. Este con-clu-zia unui studiu apartinand cer-ce-tatorilor din cadrul INRA (Institut National de Recherche Agro-no-mique) din Toulouse, pu-bli-cat re-cent.
Potrivit autorilor stu-diului, pornind de la aceasta conclu-zie s-ar putea reface metodele de fabricare a mezelurilor. Cer-ce-ta-torii din Toulouse au fost interesati sa dovedeasca legatura dintre consumul de mezeluri si cancerul de colon.
Astfel, cercetatorii de la INRA au stabilit existenta a patru factori de risc: colorantii, adau-garea de nitriti, coacerea si oxi-darea. Acesti factori contribuie la cresterea semnificativa a leziunilor precanceroase la nivelul co-lo-nului.
Cercetatorii sustin ca aso-cie-rea celor patru factori mimeaza procedeul de fabricare a jambonului. In timpul prepararii are loc trans-formarea moleculelor care sunt la originea culorii rosii a car-nii. Aceasta transformare ar putea facilita aparitia agentilor cancerigeni in timpul procesului de fabricare a mezelurilor.
De asemenea, este incriminat continutul foarte mare de sare, care ii expune pe consumatori mai ales bolilor de inima si de rinichi. INRA mai subliniaza ca aproximativ, zilnic, in Franta, 100 de persoane sunt victime ale cancerului de colon.
Sursa: Jurnalul National