Michel Houellebecq: Europa Occidentala e pe cale de disparitie, din punct de vedere demografic

Michel Houellebecq: Europa Occidentala e pe cale de disparitie, din punct de vedere demografic

Cel mai celebru, dar si cel mai controversat scriitor francez al momentului, Michel Houellebecq, a fost prezent la Bucuresti unde a participat la Targul de carte Bookfest. Cu aceasta ocazie, scriitorul nu s-a ferit sa ofere verdict cu privire la starea societatii occidentale.

Vorbind despre romanele sale, Michel Houellebecq aminteste ca civilizatia occidentala se afla in preajma esecului. “Sint doar realist. La urma urmelor, obiectiv vorbind, Europa Occidentala e pe cale de disparitie, din punct de vedere demografic; e vorba de un esec al structurilor coloniale. E un fapt pur si simplu adevarat”, spune Houellebecq intr-un interviu acordat publicatiei Observatorul cultural.

Cat priveste relatiile de cuplu, Houellebecq se dovedeste a fi si in acest caz un pessimist. “Sint de acord cu Pascal Bruckner in privinta esecului casatoriei din dragoste („le mariage d’amour“): pentru ca structura pe care ea o presupune e prea strimta, constringatoare, cei doi se afla fata in fata in niste roluri care nu sint obligatoriu asumate”, a declarat scriitorul francez in acelasi interviu.

Michel Houellebecq, pe numele sau adevarat Michel Thomas, s-a nascut in 1958 in Reunion. A publicat mai multe volume de poezie si proza, cele mai cunoscute fiind “Particule elementare”, “Posibilitatea unei insule”, “Harta si teritoriul”, pentru ultimul primind si premiul Goncourt in 2010.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *