Reciclarea deseurilor polarizeaza Europa

Reciclarea deseurilor polarizeaza Europa

Conform celor mai noi date publicate de Agentia europeana de statistica, europenii se debaraseaza de o mare parte din deseurile lor la gropile de gunoi si numeroase state membre nu par a fi pregatite sa atinga obiectivele pentru 2020 in materie de reciclare si de gestionare a deseurilor municipale.

Deseurile, definite in Directiva 2008/98/CE drept “orice substante sau obiecte pe care detinatorul le arunca sau are intentia sau obligatia sa le arunce”, constituie o risipa enorma de resurse, atat in ceea ce priveste materialele, cat si energia. Politicile UE privind gestionarea deseurilor isi propun sa reduca impactul lor asupra mediului si a sanatatii si sa imbunatateasca eficienta energetica a UE. Obiectivul pe termen lung al acestor politici este de a reduce cantitatea de deseuri produse, iar atunci cand producerea deseurilor nu poate fi evitata, de a promova utilizarea acestora ca resursa.
Mari diferente intre statele membre 
Exista diferente semnificative intre statele membre in ceea ce priveste gestionarea deseurilor. Potrivit datelor Eurostat, cele mai avansate sase state membre in acest domeniu – Belgia, Danemarca, Germania, Austria, Suedia si Olanda – s-au debarasat in totalitate sau aproape in totalitate de gropile de gunoi. Ele depoziteaza in gropi de gunoi mai putin de 3% din propriile deseuri municipale (Germania si Olanda chiar 0%), promovand incinerarea, reciclarea si compostarea. Aceste sase state nu numai ca exploateaza valoarea deseurilor, dar au creat sectoare industriale prospere si multe locuri de munca in acelasi timp.
In acelasi timp, vechile state membre, inclusiv Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania care se afla in dificultate financiara, ingroapa mai mult de jumatate din deseurile lor.
Cifrele Eurostat arata ca noua din cele zece tari care au intrat in Uniune dupa 2004 depoziteaza marea majoritate a deseurilor lor la gropile de gunoi. Toate deseurile municipale din Bulgaria si aproape toate deseurile din Lituania si din Romania sunt depozitate la gropile de gunoi, arata cifrele Eurostat. Exemplul fericit din randul noilor state membre UE este Slovenia, care se plaseaza pe locul trei in privinta reciclarii deseurilor.
Conform Agentiei europene de statistica, europenii au produs in 2010, in medie, peste 500 de kilograme de deseuri pe locuitor, din care 300 de kilograme sunt deseuri alimentare si vegetale.
Deseurile valoareaza miliarde de euro
“Tratarea deseurilor este vitala pentru mediul nostru, dar ea este de asemenea vitala pe plan economic. Deseurile sunt prea valoroase ca sa fie pur si simplu aruncate, iar daca sunt gestionate corect, valoarea respectiva poate fi restituita economiei”, a afirmat comisarul pentru mediu, Janez Potocnik, intr-o declaratie pentru EurActiv.
“Principalul text de lege european asupra deseurilor, Directiva 2008/98/CE, interzice eliminarea necontrolata a deseurilor si stabileste o ierarhie clara a gestionarii acestora care obliga statele membre sa favorizeze preventia, recuperarea si reciclarea deseurilor, in locul depozitarii lor la gropi de gunoi sau al incinerarii”, a explicat el.
Un studiu realizat pentru Comisia Europeana indica faptul ca punerea in practica a directivei UE asupra deseurilor ar permite economisirea a 72 de miliarde de euro pe an.
Obiectivul 2020 in pericol
Statisticile arata ca UE mai are un drum lung de parcurs pana la atingerea obiectivelor definite in Directiva privind deseurile, care propune reciclarea a cel putin 50% din deseurile menajere pana in 2020. Acest text de lege are ca scop sa promoveze o “societate a reciclarii”, dar procesul de instituire a acesteia este inca timid in multe state membre ale Uniunii.
Rata de reciclare globala a UE este de 25%, desi Germania (45%), Belgia (40%) si Slovenia (39%) sunt foarte aproape de obiectiv.
In pofida apelurilor Parlamentului european in favoarea reducerii deseurilor alimentare si a materiilor organice aruncate la gropile de gunoi, doar 15% din materiile organice sunt compostate in Europa, conform Eurostat.
Statele membre inregistreza si in aceasta privinta performante foarte diferite. Austria composteaza 40% din deseuri, ceea ce o face un adevarat lider in domeniu in Uniune. Olanda vine pe locul doi cu 28%, urmata de Luxemburg (20%) si Danemarca (19%).
Danemarca, tara care a facut din problematica mediului o prioritate in timpul presedintiei sale la Consiliul UE, arde 54% din deseurile sale municipale, in cea mai mare parte pentru a produce electricitate. Este cel mai ridicat nivel din Europa. Dar aceasta tara nu se plaseaza decat pe locul zece in Uniune in privinta reciclarii.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,220FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente