Micii antreprenori vor fi chestionati privind practicile ecologice in afaceri

Cat de mult se implica afaceristii in proiecte sociale si in ecologie?
Micii antreprenori vor fi chestionati privind practicile ecologice in afaceri
Micii antreprenori vor fi chestionati privind practicile ecologice in afaceri

Ministerul Economiei, in parteneriat cu Organizatia pentru cooperare si dezvoltare economica (OECD) va implementa, pe parcursul anului curent, un proiect-pilot de evaluare a sectorului intreprinderilor mici si mijlocii prin prisma principiilor economiei verzi.

Prezentarea proiectului a avut loc ieri, in cadrul unui atelier de lansare, si a intrunit reprezentanti de la Ministerul Mediului, Ministerul Agriculturii, OECD, Camera de Comert si Industrie Americana, Biroul National de Statistica, Institutul de Cercetari Economice, Organizatia pentru Dezvoltarea Intreprinderilor Mici si Mijlocii (ODIMM), Asociatia Micului Business, Miscarea Ecologista, Asociatia Tinerilor Manageri s.a. Evenimentul a fost moderat de viceministrul Economiei, Dumitru Godoroja.

In cadrul evenimentului a fost prezentat conceptul Proiectului „Ecologizarea IMM-urilor (SMEs Greening), totodata fiind abordate instrumentele de promovare a respectarii legislatiei de mediu utilizate in prezent si practicile ecologice ale IMM-urilor.

Viceministrul Economiei, Dumitru Godoroja, a accentuat importanta aplicarii conceptelor si a bunelor practici din domeniul economiei verzi pentru dezvoltarea durabila a acestui sector. In opinia sa, acestea trebuie sa fie incluse in programele si strategiile de dezvoltare a IMM-urilor si promovate prin oferirea resurselor pentru stimularea activitatilor de redresare a mediului precum si functionarea eco-eficienta a IMM-urilor.

Proiectul-pilot „Ecologizarea IMM-urilor (SMEs Greening) din cadrul Programului „Ecologizarea economiei in vecinatatea Estica” din cadrul Parteneriatului Estic (Greening economies in the Eastern Neighbourhood Countries, EaP Green Programme) presupune desfasurarea unei evaluari a sectorului IMM-urilor prin intermediul chestionarii antreprenorilor. In acest scop, OECD va contracta o institutie specializata, care va realiza interviuri pe un esantion reprezentativ de intreprinderi in intreaga tara. Rezultatele vor fi incluse in raportul de evaluare pentru Republica Moldova, in baza caruia, echipa OECD va prezenta un set de recomandari pentru politicile de dezvoltare a sectorului IMM-urilor sub aspectul promovarii principilor economiei verzi.

Obiectivele chestionarii urmaresc sa scoata in evidenta principalele oportunitati si obstacole in ceea ce priveste imbunatatirea performantelor de mediu ale IMM-urilor din tarile Parteneriatului Estic, inclusiv implementarea tehnologiilor de inalta eficienta energetica, precum si sa identifice practicile de afaceri corespunzatoare acestor modele. De asemenea, se urmareste promovarea dialogului intre sectorul public si privat la nivel regional privind beneficiile unor procese de productie durabile, inclusiv recunoasterea importantei tot mai mare a pietelor ecologice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *