Investitii si potential – Microhidrocentrale in Romania

Companiile din sectorul tehnologiilor energetice, pot aplica in programul EU Gateway
Investitii si potential – Microhidrocentrale in Romania

Potenialul hidroenergetic al Romaniei este exploatat in momentul de fata in proportie de 48%. Apele curgatoare din zonele de munte ale Romaniei pot oferi, prin intermediul unor amenajari relativ simple, energie electrica la costuri mici si cu impact redus sau chiar pozitiv asupra mediului inconjurator. Este adevarat, ca puterea instalata unitara este mica, dar daca se inmulteste aceasta cu 1000 – numarul aproximativ de amenajari posibile – puterea instalata la nivel national devine semnificativa! Pentru a sustine
dezvoltarea acestui domeniu in Romania, REECO in colaborare cu ARmHE aduce sub acelasi acoperis experti si persoane cheie din domeniul microhidroenergiei din Romania si Europa la cea de-a V-a Conferinta Internationala – Microhidrocentrale in Romania, pe 22 noimebrie 2012, la Sala Palatului din Bucuresti.

Conform specialistilor potentialul hidroenergetic al Romaniei este de aproximativ
5900 MW, cu o posibilitate de crestere de pana la 8000 daca este si Dunarea luatain calcul. Din acesti 8000 de MW, potentialul pentru microhidrocentrale este de pana la 1100 MW, din care sunt in functiune 300 de MW. Una din zonele cu un potential extrem de ridicat este judetul Cluj, unde o companie straina ar putea construi 7 microhidrocentrale pe raul Somes. Valoarea proiectului se ridica la 220 de milioane de euro si are ca scop dezvoltarea energiei din resurse regenerabile,prin valorificarea potentialului hidroenergetic al raurilor de pe teritoriul Europei.

Cea de-a V-a Conferinta Internationala – Microhidrocentrale in Romania este
organizata de catre ARmHE impreuna cu REECO, organizator de targuri internationale in Romania si intreaga Europa. Scopul evenimentului este de a aduce impreuna toti actorii, companiile si persoanele fizice implicati si / sau interesate in sectorul de Microhidrocentrale (SHP). Conferinta va acoperi toate aspectele sensibile legate de: legislatie, SHP de dezvoltare, tranzactii cu SHP,tehnici si tehnologii noi, probleme legate de dezvoltarea si operarea de SHPs. La finalul conferintei, participantii vor avea o imagine mai clara asupra sectorului de microhidrocentrale in Romania.

In cadrul conferintei vor fi prezenti reprezenti din cadrul unor institutii din domeniu din Romania si Republica Ceha. Bogdan POPA, Presedinte ARmHE, Romania va prezenta „Proiecte Europene in domeniul hidroenergetic”, iar Dan FLORESCU, SC HIDROELECTRICA S.A., Paul GHEORGHIESCU, Consultant independent si Nicolae DEDULEA, Director, Cink Hidro Energy Karlovy Vary, Republica Ceha vor sustine lucrari despre „Amenajarea integrala optima a unui curs de apa”.

De asemenea, vor sustine lucrari despre domeniul microhidroenergiei: Catalin PETREA ION, Corneliu MARINESCU, Laboratorul de cercetare POWERELMA,Universitatea Transilvania din Brasov; Adrian MIC, Dorin PUSCAS, Mihai BELA,Vibreanu PETRE, SC HIDROSERV SA; Michael KRAINZ, VOITH; MihaiPOPESCU, Sergiu NICOLAIE, Gabriela OPRINA, Adrian NEDELCU, Ionel Ionel
CHIRITĂ, ICPE-CA si Alexandru MOLDOVEANU, Bogdan POPA, ANAR, UPB.

Conferinta va avea loc in paralel cu cea de-a V-a editie a celui mai mare targ pe
energie regenerabila al Romaniei, RENEXPO® SOUTH-EAST EUROPE, de la Sala Palatului din Bucuresti, organizat in perioada 21-23 noiembrie 2012. Targul va asteapta cu temaici ca: energie solara, energie eoliana, biomasa, hidroenergie, eficienta energetica, cogenerare si altele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *