Mieii de Pasti, sacrificati dupa normele europene

Comisia Europeana nu face nicio derogare! Animalele trebuie sa fie adormite inainte de taiere.

Cu doua saptamani si jumatate inainte de sarbatoarea Pastelui ortodox, organizatiile pentru drepturile animalelor, Eurogroup for Animals si Vier Pfoten, atrag atentia asupra faptului ca romanii sunt obligati anul acesta, fara drept de apel, sa respecte normele europene privind sacrificarea animalelor. Astfel, mieii nu vor mai putea fi sacrificati potrivit metodei traditionale, ci prin asomare, adica adormirea animalelor cu ajutorul unui pistol special.

Sonja Van Tichelen, directoarea Eurogroup for Animals, organizatie eu-ropeana cu baza la Bruxelles, a declarat pentru BBC Romania ca, saptamana trecuta, a primit de la Comisia Europeana o scrisoare in care se preciza ca Romania nu a primit nicio derogare de la aplicarea normei europene de sacrificare a animalelor.

Potrivit Directivei CEE 93/114, privind conditiile de sacrificare a animalelor in abatoarele autorizate, autoritatea veterinara poate acorda derogare pentru sacrificarea unor specii de animale (porcine, ovine, caprine) in afara abatoarelor de catre proprietari pentru consumul propriu, cu recomandarea expresa ca animalele respective sa fie asomate (anesteziate) in prealabil, adica sa fie ferite de suferinta sau durere in timpul miscarii, prinderii si sacrificarii.

Comisia Europeana nu admite exceptii

Organizatia a cerut punctul de vedere al oficialilor europeni, ca urmare a informatiilor aparute in primele luni ale anului, care spuneau ca Romania ar fi fost scutita de Comisia Europeana, pentru cativa ani, de respectarea regulii comunitare in domeniu. La acea vreme, insusi ministrul agriculturii, Dacian Ciolos, anunta, intr-un interviu la BBC, ca Romania a primit o derogare de la UE in privinta modului in care trebuie ucisi porcii. Comisia Europeana a negat categoric atunci informatiile.

Informare publica privind asomarea

Reprezentantii celor do-ua organizatii se vor intalni in curand cu ministrul agriculturii de la Bucuresti pentru a rezolva problema modului traditional de sacrificare a animalelor, inclusiv a mieilor de Pasti. „Norma europeana se aplica tuturor animalelor, o exceptie facandu-se doar in momentul in care animalele sunt sacrificate din motive legate de religie. Aici nu este cazul, pentru ca mieii sunt taiati doar pentru masa de Pasti”, spune Sonja Van Tichelen. „Pot sa va spun ca aceasta nu este doar o problema a Romaniei. Am adresat atentionari Comisiei Europene si in cazuri similare petrecute in Spania”, a mai spus ea.

Romania risca sanctiuni

De altfel, si Nina Papadoulaki, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru probleme de agricultura, a confirmat pentru BBC ca Romania trebuie sa respecte norma europeana in privinta sacrificarii animalelor. In caz contrar, Romania risca sanctiuni. Coordonatorul de proiecte al Vier Pfoten Romania, Veronica Tulpan, a declarat ca organizatia colaboreaza cu Autoritatea Sanitar-Veterinara pentru lansarea in scurt timp a unui afis care sa informeze taranii cu privire la locul si metodele asomarii mieilor.

Virgil Eftimie, director in cadrul Autoritatii Sanitar-Veterinare, a dat asigurari ca normele europene vor fi respectate anul acesta. Pe de alta parte, intrebat daca exista un control asupra modului in care oamenii isi sacrifica mieii pentru consumul personal, acesta a explicat ca normele europene nu sunt foarte clare la acest aspect, ele referindu-se mai mult la carnea pusa la vanzare.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *