Mierea ecologica este in primul rand o miere obtinuta intr-o zona nepoluata, certificata ecologic. Albinele zboara doar pe 3 – 5 km in jurul stupului, astfel ca certificatorul verifica acea zona: sa nu existe surse de poluare industriala, sa nu se cultive nimic pe acea suprafata care sa necesite stropirea cu pesticite / insecticide, sursele de apa sa nu fie poluate. In general, trebuie sa fie o zona virgina din punct de vedere al culturilor intense. Apicultorul nu are voie sa deplaseze stupii din acea zona, iar organismul certificator verifica acest lucru prin controale inopinante, cand verifica si tratamentele aplicate albinelor, precum si ustensilele folosite la extragerea mierii (acestea trebuind sa fie doar din inox), prelevand mostre din ceara si din miere, care se trimit la laboratoare independente pentru a se depista orice urma de antibiotice.
Care este diferenta intre mierea conventionala si cea ecologica?
Toata mierea comercializata de Apidava este 100% naturala, dar prin gama – Di Melio- miere ecologica – am dorit sa putem oferi consumatorilor un produs pur de la procesul de obtinere pana la cel de ambalare precum si elemente care certifica puritatea zonei de pe care a fost recoltata. Prin aceasta certificare ecologica se produce o certificare a calitatii produsului: de la modalitatea de obtinere pana la procesare si livrare, precum si posibilitatea identificarii apicutorului de la care provine fiecare borcan de miere ambalata. Mierea ecologica nu sufera nici un proces de omogenizare (de amestecare a mierii de la diversi apicultori), mentinandu-se astfel intacte calitatile mierii dintr-o anumita stupina.
Mierea este obtinuta din polenul florilor, calitatile acesteia provenind in proportie de 80% din puritatea si calitatea zonei florale unde este amplasata stupina. Din acest motiv, mierea poliflora dintr-o zona poate fi foarte diferita de mierea poliflora dintr-o alta zona. De aceea, pentru a garanta ca un produs ambalat pastreaza intacte calitatiile lui incepand de la procesul de obtinere pana la livrare, am investit si noi si apicultorii nostri timp, valori financiare si energie, pentru a respecta toate conditiile stricte impuse de organismul de certificare si pentru a oferi in final consumatorilor mierea cea mai pura, de o calitate superioara, selectionata cu cea mai mare atentie.
Mierea comercializata de Apidava sub brandul – Di Melio – este miere ecologica provenita numai de la apicultorii inclusi in reteaua proprie, instruiti, asistati si verificati de Organismul de Certificare pe toata durata procesului de conversie si trecere de la productia conventionala la cea ecologica. Fiecare lot de miere, marcat pe un borcan ne indica exact de la ce apicultor provine acea miere, si care este cantitatea de miere ecologica pe care a produs-o in acel an. Certificarea ecologica este acordata de catre un organism agreat de Ministerul Agriculturii : Ecoinspect, organism privat pentru inspectia si certificarea produselor ecologice www.ecoinspect.ro
Apidava a sustinut financiar certificarea a peste 150 de apicultori din zonele : Alba, Tg. Mures, Sighisoara, Bistrita, Cluj, Salaj, iar certificarea lor s-a facut pe baza unor inspectii periodice, timp de 2-3 ani, in perioada de trecere de la productia conventionala la cea ecologica.
Pentru mai multe informati va rugam sa consultati www.apidava.ro