Recolamp a colectat 158 tone deseuri provenite din surse de iluminat in 2008

0
290

recolampRecolamp, organizatia colectiva autorizata de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile sa preia, conform legii, de la producatorii romani responsabilitatea privind gestionarea deseurilor din surse de iluminat, a anuntat colectarea a 158 tone deseuri in 2008. Dintre acestea, peste 85% sunt reprezentate de deseuri istorice.

– Rezultatele Recolamp nu ar fi fost posibile fara efortul si sustinerea agentilor economici care nu au abandonat acest tip de deseu periculos si l-au predat catre colectare. Le multumim pentru sustinere si, in continuare, asteptam sa participe la programul Recolamp companiile si consumatorii de surse de iluminat responsabili, preocupati de protejarea mediului inconjurator. Recolamp suporta integral costurile de colectare, transport si valorificare! – a declarat Dl. Raul Pop, Director General, Recolamp.

– Avem 100 de producatori romani participanti la schema colectiva administrata de Recolamp care respecta legislatia de mediu si aplica Timbrul Verde produselor lor. Prin achizitionarea produselor ce contin timbrul verde, cumparatorul este sigur ca deseurile provenite din sursele de iluminat vor fi ulterior gestionate corespunzator – a adaugat dl Raul Pop.

Pe langa respectarea obligatiilor de mediu de a nu abandona deseurile generate de activitatea proprie, companiile care colaboreaza cu Recolamp beneficiaza de o serie de avantaje cum ar fi, eficientizarea costurilor cu depozitarea si preluarea deseurilor, toata logistica din spatele acestor operatiuni fiind acoperita integral de Recolamp (inclusiv TelVerde – serviciu gratuit).

Recolamp a reusit in 2008 sa extinda infrastructura de colectare, avand amplasate in acest moment in peste 1.000 de locatii (platforme industriale, fabrici, cladiri de birouri, ministere, etc.) containere specializate pentru colectarea selectiva a surselor de iluminat. Pentru 2009 Recolamp iti propune sa ajunga la peste 1500 astfel de puncte de colectare. Companiile care doresc sa intre in programul sustinut de Recolamp si sa solicite recipienti de colectare pusi la dispozitie, de asemenea, gratuit de Asociatie, pot accesa TelVerde 0800 888 666. Acest numar a fost creat in dorinta de a realiza un sistem transparent si eficient in acelasi timp, accesibil tuturor celor care sunt interesati de gestionarea corespunzatoare a deseurilor.

In ceea ce priveste reciclarea deseurilor colectate in 2008, Recolamp a utilizat singura solutie nationala disponibila la aceasta data ce asigura prelucrarea manuala a anumitor tipuri de surse compacte – este vorba de o companie din Targu Mures, iar pentru celelalte tipuri ce nu pot fi reciclate inca in Romania (tuburi fluorescente, becuri economice) au fost efectuate exporturi catre o fabrica autorizata din Germania. In total, au fost reciclate prin cele doua solutii peste 40 tone, urmand ca in perioada urmatoare sa fie organizate noi transporturi in vederea asigurarii reciclarii in conditii de siguranta, si cu respectarea obligatiilor legale privind cotele de reutilizare a materiei reciclate.

In acest an Recolamp si-a propus, de asemenea, sa extinda in paralel si infrastructura de colectare destinata publicului larg – „Colturile Verzi”. Aceste platforme care asigura preluarea deseurilor electrice si electronice, inclusiv a surselor de iluminat, au fost lansate in cadrul campaniei „Ziua Verde 2008” si au fost amplasate in zone de trafic intens, in special in retele de retail, partenere ale campaniei.

Mai mult, in 2009, companiile din Romania sunt invitate sa sprijine sloganul „Recicleaza! Acum ai cum!” demarand programe interne si amenajand propriile puncte de colectare pe care sa le puna la dispozitia angajatilor. Si in acest fel, agentii economici pot face dovada faptului ca actioneaza responsabil, sprijina actiunile de protectie a mediului impiedicand abandonarea deseurilor poluante, isi incurajeaza angajatii sa devina responsabili si sa participe activ in cadrul acestui proiect. Toti partenerii Recolamp si „Ziua Verde” vor deveni prin demersurile lor „green company”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.