Mihai Razvan Ungureanu despre exploatarea gazelor de sist: Sunt o urgenta dupa esuarea Proiectului Nabucco

OPEC se a?teapt? la o sc?dere a veniturilor din cauza “revolu?iei gazelor de sist”
Mihai Razvan Ungureanu despre exploatarea gazelor de sist: Sunt o urgenta dupa esuarea Proiectului Nabucco
Mihai Razvan Ungureanu despre exploatarea gazelor de sist: Sunt o urgenta dupa esuarea Proiectului Nabucco

„Urgenta vine dintr-un lucru pe care l-am prevazut anul trecut si care, din pacate, s-a intamplat anul acesta. E vorba de imposibilitatea continuarii proiectului Nabucco, care ar fi fost, intr-adevar, unul dintre proiectele capabile sa aduca in Romania canitati de gaz natural din zona caspica si central-asiatica, alimentandu-ne si, in acelasi, oferandu-ne un supliment financiar, prin plata taxelor de tranzit”, a declarat fostul premier, la Digi24.
Consortiul care dezvolta exploatarea gazeifera de la Shah Deniz, din Marea Caspica, a confirmat, la sfarsitul lunii iunie,selectarea gazoductului Trans-Adriatic Pipeline (TAP) ca ruta de export catre Europa, in defavoarea proiectului Nabucco, la care era parte si Romania.

„A cazut acest proiect. Luam inca un lucru in considerare: faptul ca rezervele noastre de gaz natural se diminueaza pe an ce trece. Ceea ce, daca nu am face nimic, ne-ar impinge catre o dependenta crescuta, din punct de vedere energetic, de Federatia Rusa. Stim ce inseamna acest lucru, pentru ca are si un efect politic”, a explicat fostul premier.

El a atras atentia ca Romania nu are, pana in acest moment, „altceva decat harti geologice si, daca vreti, presupuneri preluate din diferite alte tipuri de analize asupra rezervelor posibile” de gaze de sist.

Fostul premier s-a referit si la un alt motiv pentru care considera urgenta demararea explorarii gazelor de sist in Romania: competitia regionala.

„Ucraina a inceput explorarea si exploatarea gazelor de sist. In toata Europa, astazi, rezervele prezumate de gaze de sist sunt mici. Romania presupune ca are o rezerva cat de cat confortabila. In ceea ce priveste Polonia, din 17 sonde, 17 prospectiuni, una singura a reusit sa scoata la iveala asteptarea: gazul de sist de care vorbeau analizele”, a spus Mihai Razvan Ungureanu.

„Noi inca nu avem decat presupuneri pe ceea ce subsolul national ascunde. Ucraina insa a descoperit rezerve foarte mari. Aceasta competitie – pe care fiecare stat central si est-european o intelege si ca pe o competitie in a te desparti de sursa externa a gazului, de Federatia Rusa – ne pune si pe noi in situatia urgentei”, a conchis Mihai Razvan Ungureanu.

Potrivit fostului premier, protestele de zilele acestea din Bucuresti si Vaslui vin pe fondul absentei unei campanii publice de informare asupra marilor proiecte investitionale ale Romaniei, inclusiv asupra exploatarii gazelor de sist.

„Nu avem motive sa ne panicam. Tehnologia de exploatare evolueaza extrem de repede si este una dintre tehnologiile care devine din ce in ce mai prietenoasa cu mediul”, a spus Mihai Razvan Ungureanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *