Lacomia vanzatorilor de icre negre si indolenta autoritatilor condamna pur si simplu speciile la disparitie. Inca o data, Romania nu isi apara bogatiile naturale ce nu se vor mai intoarce, odata rezervele epuizate.
In fiecare noapte zeci de pescari isi incearca norocul in cautarea aurului negru din Dunare. Icrele sturionilor, atat de valoroase in toata lumea, ajung sa fie traficate intr-o tara care in trecut detinea locul trei in lume la exportul de caviar, dupa Iran si Rusia.
Milioane de euro se obtin pe din vanzarile la negru, bani care ajung uneori in buzunarele celor care ar trebui sa protejeze speciile de sturioni si chiar sa impiedice traficul.
Un kilogram de caviar poate costa si 20.000 de euro in marile capitale ale lumii, in conditiile in care in toata lumea pescuitul la sturioni salbatici a fost interzis.
O combinatie ideala, in care o marfa extrem de pretioasa genereaza o uriasa piata neagra mondiala. Icrele negre sunt mai cautate in lume decat fildesul de elefant, cornul de rinocer sau blana puilor de foca.
In Romania traiesc patru specii de sturioni: morun, pastruga, nisetru, cega. Specii rare, pe cale de disparitie, protejate de lege.
Nimeni n-ar avea voie sa-I pescuiasca in conditiile in care le ia 15 ani sa ajunga la maturitate si sa se reproduca. In lipsa unor politici clare si din cauza unei legislatii permisive, acesti pesti, care traiesc in apele noastre de peste 200 de milioane de ani, vor disparea.
In fiecare an pe piata neagra se traficheaza sute de kilograme de icre negre, o marfa extrema de rara si de scumpa.
Intr-un restaurant de lux de la noi, 100 de grame de caviar costa peste 100 de euro, deci peste 1.000 de euro pentru un kilogram.
Intr-un magazin cu delicatese din Europa pretul e chiar si de trei ori mai mare. Aurul negru se vinde insa la malul Dunarii la preturi de mizerie de pescari care din asta traiesc. Autoritatile care ar trebui sa opreasca braconajul fie se declara depasite de fenomen, fie sustin aceste retele.
„Braconajul e incurajat”, o spune un pescar care stie despre ce vorbeste. Era pe Dunare si in vremurile in care Romania se afla pe harta marilor exportatori.
Romania, printre marii exportatori de icre negre pe vremea lui Ceausescu
Pe vremea lui Ceausescu 1.000 de tone de sturioni erau capturati in fiecare an din apele Dunarii si din mare. Icrele lor luau drumul Occidentului.
„Romania era, dupa Iran si Rusia, printre marii exportatori catre Franta. Plecau trenurile din Romania incarcate cu icre negre si la jumatatea drumului se facea realimentare cu gheata”, spune Cristian Preotu, specialist caviar.
In lume sunt 27 de specii de sturioni, raspanditi in Asia, Europa si America de Nord, si toate sunt amenintate cu extinctia.
Cel mai mult caviar in Europa provine de la sturioni din Marea Caspica, adica din Rusia si din Iran, tari unde exista prohibitie la sturioni si unde astazi, oficial, toata marfa este recoltata din crescatorii.