Castig maxim, constructie facila, fara prea multa forta de munca”
„Sectorul fotovoltaicelor este cel in care am investit, fiind printre primii investitori in energii regenerabile din Romania”, a declarat, ieri, secretarul de stat in Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC), Mihail Faca.
Domnia sa a precizat, citat de Agerpres: „Ca idei personale, eu am fost printre primii investitori in energii regenerabile din tara noastra. Am ales sa investesc in fotovoltaice. Castig maxim, constructie facila, fara prea multa forta de munca. La vremea respectiva, am considerat ca in biomasa primul dezavantaj era ca trebuie sa te duci catre cogenerare. Astazi, cand discutam, dezavantajele devin avantaje. Sunt convins ca investitorii se vor orienta tot mai mult catre acest domeniu. Din punc¬tul de vedere al Ministerului Mediului, noi nu putem sa spunem decat «da» acestor tehnologii, pentru ca acestea rezolva niste probleme mari de mediu. Si vorbim aici de valorificarea resturilor vegetale din agricultura, a dejectiilor din activitatea de crestere a animalelor, a namolurilor din statiile de epurare, a resturilor din exploatarea lemnului si gunoiului menajer, pentru producerea de energie”.
In opinia acestuia, politicile, atat la nivel intern, cat si european, nu au incurajat dezvoltarea si promovarea centralelor bazate pe biomasa: „Din pacate, trebuie sa recunoastem ca atat politica noastra interna, cat si cea de la nivel european, nu a incurajat aceasta tendinta. Tendinta este acum ca noi sa ajungem la zero depuneri in gropile de gunoi. Spun ca nici Comisia Europeana nu ne-a prea incurajat si mi-aduc aminte ca, in 2009, am incercat sa promovam in sistemele integrate pentru managementul deseurilor si tehnologia valorificarii energetice a gunoiului menajer. Comisia a considerat, la acea vreme, ca Romania nu este pregatita pentru acest tip de tehnologie. Acum, optica s-a mai schimbat si mergem catre telul de a avea cat mai putin gunoi la groapa de gunoi”.
In prezent, capacitatea instalata in centrale bazate pe biomasa se ridica la 70 MW in tara noastra, cu aproa¬pe 150% peste nivelul anului trecut, conform datelor ANRE.