Milioane de albine moarte in trei localitati din Botosani din cauza erbicidelor

Milioane de albine moarte in trei localitati din Botosani din cauza erbicidelor
Milioane de albine moarte in trei localitati din Botosani din cauza erbicidelor

Milioane de albine ale unor apicultori din trei localitati ale judetului Botosani au murit, in ultimele doua zile, pagubele fiind insemnate. Problemele s-au inregistrat, incepand de luni dupa-amiaza, in comunele Prajeni si Frumusica, dar si in orasul Flamanzi.

Albinele lucratoare au inceput sa moara dupa ce au ajuns pe culturi de mustar si rapita erbicidata in cursul zilei de luni. Substanta toxica este contraindicata albinelor, iar apicultorii acuza firma Agri Pe SRL Frumusica, ce a executat lucrarile de ierbicidare, ca nu a anuntat, asa cum prevede legea.

Alexandru Raileanu, primarul comunei Prajeni, sustine ca nu a fost instiintat, cu cel putin 48 de ore asa cum prevede Legea apiculturii, de ierbicidare, iar pe raza comunei au fost afectate 400 de familii de albine de la 20 de apicultori. Inclusiv primarul este un pasionat de apicultura si a intampinat aceeasi problema.

Potrivit acestuia, aproape jumatate din numarul albinelor au murit numai in doua zile, insa se pare ca efectul substantei chimice ar putea fi resimtit pe termen lung.

Pierderea este cu atat mai mare cu cat unii fermieri si-au facut stupii si familiile de albine in urma accesarii unor fonduri europene si sunt obligati sa mentina un anumit numar de stupi.

Primaria a intocmit o lista cu apicultorii afectati si a anuntat Directia Sanitar Veterinara si Pentru Siguranta Alimentelor, Politia si va inainta si o adresa catre Directia Agricola Botosani. O comisie intocmita la nivelul Primariei a prelevat probe si se vor trimite spre analiza la un laborator din Bucuresti.

“In cursul zilei de luni, cetatenii din comuna m-au sesizat ca au o mortalitate foarte mare la stupinele lor. M-am deplasat la fata locului, a fost sesizat si medicul veterinar si politia si am observat ca la mai multi cetateni, care detin stupi, au intradevar o mortalitate partiala la albine, dar si marti au continuat sa moara. Oamenii au observat, in cursul zilei de luni, utilaje care stropesc, apartinand unei societati din Frumusica, SC Agri Pe SRL, si au stropit aproape de comuna noastra, lanuri de mustar. Am facut o nota de constatare, impreuna cu o comisie si pe raza comunei toti cetatenii care detin stupi sunt afectati”, a declarat Alexandru Raileanu.

Estimarile initiale arata ca paguba ajunge, numai in cazul comunei Prajeni, la 100.000 de lei.

In aceeasi situatie este si primarul din Flamanzi, Dan Oloieriu, care a pierdut 40 de familii de albine.

Reprezentantii societatii Agri Pe SRL Frumusica (societate al carei proprietar este un om de afaceri german) neaga ca ar fi vinovati de moartea albinelor. Ei sustin ca au facut, in cursul zilei de vineri, adrese oficiale catre primarii, conformandu-se astfel normelor.

Acestia invoca o problema de comunicare intre primarii si apicultori si regreta situatia creata.

„ Noi avem nevoie de albine si regretam ceea ce s-a intamplat. Am anuntat vineri primariile, ca in fiecare an, dar a fost o problema de comunicare. De acum vom anunta direct apicultorii pentru a evita astfel de situatii”, a declarat un reprezentant al firmei.

Numarul albinelor lucratoare dintr-o familie este variabil, osciland de la 10.000 in perioada de iarna, pana la 40.000- 80.000 in vara.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente